05.05.2020-11:15 (Son Güncelleme:28.03.2024-15:57)


1

Yerli Otomobil’den Ekonomiye Büyük Katkı

Yerli Otomobil’den Ekonomiye Büyük Katkı

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) öncülüğünde yapımına devam edilen yerli otomobil için duyduğumuz heyecan dorukta. Son olarak Bursa'da açılacak üretim tesisi için ÇED raporu açıklandı. Rapora göre proje ile 2032 yılına kadar, yerli otomobil gayrisıhhi yurt içi hasılaya 50 milyar avro katkı sağlayacak.



2

Yerli otomobil seri üretime geçtikten sonra Türk ekonomisine de çok ciddi katkı sağlayacak. Açıklanan ÇED Raporuna göre yerli otomobil projesinin 2032 yılına kadar, gayrisıhhi yurt içi hasılaya 50 milyar avro katkı sağlaması, cari açığı 7 milyar avro azaltması, yan sanayi ile birlikte 20 bin ek istihdam oluşturulması bekleniyor.



3

Fabrika için Bursa'nın seçilmesi tesadüf değil. Bursa Türkiye’nin stratejik noktalarına yakınlığı ve otomotiv endüstrisinin kurulduğu bir yer olması itibariyle yerli otomobil için özel bir öneme sahip. Ayrıca Bilişim Vadisi’nin de Gebze’de olması Bursa’nın oraya da yakın bir konumda bulunması yerin seçilmesindeki titizliği de kanıtlar nitelikte.



4

Diğer taraftan Türkiye’nin önemli limanlarından birine ve Osmangazi köprüsüne de yakın olması Yerli Otomobilin satışı ve lojistiği için de maliyeti önemli derecede düşürecek. Bu bakımından uluslararası rekabet göz önüne alındığında şimdiden Türkiye’nin elini güçlendiren kozlardan biri olacak.



5

Raporda şirket ortaklarının yatıracağı toplam sermayenin 2023 yılı itibariyle 500 milyon avro karşılığı olacağı ifade edildi. Projenin toplam bedeli proje hazırlık, ön mühendislik, izinler, inşaat, makine, elektrik, tesisat, ekipman, montaj, işletmeye alma, ürün geliştirme, pazarlama kalemleri dahil olmak üzere 22 milyar lira olarak vurgulandı.



6

Proje ile 2032 yılına kadar, gayrisıhhi yurt içi hasılaya 50 milyar avro katkı sağlanması, cari açığın 7 milyar avro azaltılması, yan sanayi ile birlikte 20 bin ek istihdam oluşturulması bekleniyor.



7

Proje alanı 49 yıllığına TOGG'a tahsis edilirken arazi hazırlık ve inşaat aşamasında 50 adet kamyon, 10 adet kule vinç, beş adet mobil vinç, beş adet ekskavatör, beş adet kazık makinesi, 20 adet mikser, üç adet beton pompası ve beş adet jet grout makinesi kullanılacak.



8

Ancak bu iş makinelerinden sadece kamyonlar sahaya malzeme temini için giriş çıkış yapacak. Sahanın bir bölümünde kazı yapılacak alanlarda 10 santimetre bitkisel toprak bulunuyor. Bu toprak malzeme ekskavatör ile kürenerek alınacak. Alınan toprak, alanda oluşturulacak bitkisel toprak depolama sahasında ayrıca tutulacak. Böylece doğal alan ve bitki türlerine de zarar verilmeyecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR