Yerli Kit Sayesinde Hayvanlarda Görülen Hastalıklar Tespit Edilebilecek

Türkiye'de Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında üniversite kampüslerinde kurulan Teknokentler teknoloji geliştirmeye devam ediyor. Son olarak Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Teknokent'te kedi ve köpeklerde görülen 3 mantar hastalığını tespit edebilen kit geliştirildi.

29.04.2020-12:56 - (Son Güncelleme: 29.04.2020-12:46) Yerli Kit Sayesinde Hayvanlarda Görülen Hastalıklar Tespit Edilebilecek

Aydın'da Teknokent çatısı altında kurulan bir firma, kedi ve köpeklerde görülen mantar hastalıklarının türünün kolayca tespit edilebilmesine yarayacak "Fungi-Kit" adını taşıyan bir kit geliştirdi.

Projenin danışmanlığını yapan ADÜ Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Kırkan, kitin hayvanlarda görülen 3 farklı hastalığın tanısını yapabileceğini belirtti.

Sürece dair bilgi veren Kırkan, kiti laboratuvar ortamında test ettiklerini ve başarılı sonuçlar aldıklarını aktardı. Buna göre test hayvandan alınan doku ya da tüy örneği üzerinden yapılabiliyor. Kitte oluşan renge göre tanı konabiliyor.



Kliniklerde genel olarak hastalığın türü bulunamadan tedavilerin gerçekleştirilmeye çalışıldığına dikkati çeken Kırkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada önemli olan kitin içeriği. 3 farklı hastalığın tanısını yapabilecek şekilde bir kit geliştirdik. Kedi, köpeklerin kaşıntılarında 3 farklı hastalığın rol oynadığını biliyoruz. Genelde klinik yaklaşımlarda 'dermotofitöz' denilen hastalığın tanısına yönelik tedaviler yapılırken 'kandidiyasiz' ve 'malassezia' tanısı yapılamıyordu. Bu hastalıkların tanısının yapılarak üçünün farklı segmente ayrılması ve tedavilerinin ona göre yönlendirilmesi gerekiyor. Bu kitin temel mantığı da bunun üzerine kurulu. Yaptığımız araştırmalara göre şu anda üçünün bir arada olduğu bir kit yok."

Veteriner kliniklerin bu kit sayesinde başarıya ulaşabileceklerini vurgulayan Kırkan, "Teşhisin doğru olmasıyla beraber doğal olarak tedavinin de başarı oranı yükselecektir. Bu kitle beraber tedavi oranlarını yükseltmeyi planlıyoruz. Önemli olan burada 3 farklı hastalığın, farklı etkenlerinin tanımlanabilmesini sağlamaktı. Kiti uygulayan arkadaşlar var. Çok memnunlar, çok olumlu geri dönüşler alıyoruz." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal