Yerli helikopter ''Gökbey'' filoya katılıyor! Artık hava ambulans filosunda

Sağlık Bakanlığı, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilmiş olan Gökbey helikopterini yakın zamanda ''hava ambulansı'' olacak şekilde hizmete alacak.

22.04.2022-15:06 - (Son Güncelleme: 22.04.2022-15:06) Yerli helikopter ''Gökbey'' filoya katılıyor!  Artık hava ambulans filosunda

Gökbey helikopterinin tıbbi ekibi de Sağlık Bakanlığı personelinden oluşturulacak. Halihazırda faaliyetlerini hizmet alımı şeklinde yürüten ambulans helikopterler için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, bu hizmetin tamamen devletin eliyle yerli imkanlarla verilmesi amacıyla TUSAŞ ile birlikte görüşmelere başladı. Bu alanda TUSAŞ tarafından geliştirilen Gökbey helikopterinin hava ambulans filosuna dahil edilmesi planlanmaktadır. Gökbey helikopterinin tıbbi ekibi de Sağlık Bakanlığı personelinden oluşturulacaktır. Bundan dolayı kapsamlı bir eğitim modülü hazırlayan Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, personeli eğitim verilmesine ilişkin planlamalara başlayacaktır. Hava ambulanslarıyla bugüne kadar elde edilen tecrübelerin aktarılacak olan eğitimlerde, sağlık çalışanına, en çok taşınan yetişkin, yeni doğan ve pediatrik yaş gruplarının mevcut durumları ve sevk süreçleri konusunda bilgi verilmesi öngörülmektedir. 

38 binden fazla hastayı taşıdı

Sağlık Bakanlığı, 2008'de hizmete alınan helikopter ambulanslar aracılığıyla birlikte bugüne kadar 38 bin 387 hastayı taşımıştır. Ayrı olarak 1041 nakli de helikopter ambulanslar aracılığı ile gerçekleştirmiştir. Şu an 12 şehirde konuşlu helikopter ambulanslar, uçabilecekleri mesafedeki tüm iller arasında hastaların en uygun sağlık merkezine naklini sağlayarak 81 ilin ihtiyacını karşılamaktadır. Türk vatandaşı olan hastalar için dünyanın dört bir yanı uçabiliyor 2010'da devreye alınan uçak ambulanslar, yurt içinde 14 bin 870, yurt dışında ise 1137 olacak şekilde toplam 16 bin 7 hastaya hizmet verildi, 813 organında nakil bekleyen hastalara yetiştirilmesini sağlamıştır. Türk vatandaşı hastaların yurt dışından uçak ambulansla en fazla getirilen ülkeler, sırasıyla Suudi Arabistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Almanya, Azerbaycan, Rusya Federasyonu, Fransa, Kosova ve Irak olmuştur.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal