Yerli Aşı TURKOVAC'ta Randevular Açılıyor

Türkiye’nin yerli aşısı TURKOVAC acil kullanım onayı alarak seri üretime başlamıştı. Koronavirüs aşısı TURKOVAC randevularının açılacağı duyuruldu.

28.12.2021-17:26 - (Son Güncelleme: 28.12.2021-17:26)

Türk bilim insanları tarafından geliştirilen aşısının çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde acil kullanım onayı alan aşı, seri üretime başlamıştı. Bu hafta kullanıma girmesi beklenen TURKOVAC aşısının mucidi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, ‘Bütün gönüllülerde yüzde yüz antikor yanıtının olması çok ciddi bir sonuç’ ifadelerini kullandı. 


Seri üretime başlanan aşı inceleme sürecinde olup bu hafta içinde kullanıma sunulacağı bilgisi verildi. Örneklem yöntemi kullanılarak kontrol edilen TURKOVAC aşısının hastanelere dağıtım süreci başlayacağı öğrenildi.  

HER SINAVDAN BAŞARIYLA GEÇTİ

Birçok gönüllünün katılımıyla kendini kanıtlayan yerli aşı TURKOVAC, ekim ayında 2 doz Sinovac aşısı vurulan kişiler, 3. doz olarak bilinen hatırlatma aşısında uygulandı. Başarılı olan aşının, kasım ayında FAZ-1 çalışmalarına başlandı. Bununla birlikte 250 gönüllünün vurulduğu FAZ-2 uygulamalarında ciddi şekilde yan etkilere rastlanmaması umutları artırmıştı. 

Yerli aşı TURKOVAC’ın bu kez binlerce kişinin katıldığı gönüllüler üzerinde Faz-3 çalışması test edildi. Çalışmalarının üçünde de başarılı olan aşının ismi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘TURKOVAC’ olarak açıklandı. 


Türkiye’nin ürettiği aşı TURKOVAC, Sağlık Bakanlığı'nın Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü aşı ve ilaç deposunda muhafaza edildiği öğrenildi. Bu hafta kullanıma sunulacak aşı öncesinde örneklem yöntemiyle inceliyor. Öte yandan yerli aşıların hafta boyunca soğuk zincirdeki durumuna bakılacağı ve kare kodlama işleminin de yapılacağı bildirildi. 

YERLİ AŞI TURKOVAC’IN RANDEVULARI AÇILIYOR

TRT’de yer alan habere göre, yerli aşı yapılan incelemelerin ardından hastanelere gönderileceği belirtildi. KOVİD-19 aşılarına alternatif olacak olan aşının randevularının açılacağı bilgisi verildi. Şehir hastaneleri başta olmak üzere bu hafta içinde yerli aşının kullanıma sunulacağı duyuruldu. 

YÜZDE YÜZ ANTİKOR ÇOK CİDDİ BİR SONUÇ

Yerli aşıda yapılan testlerin hiçbirinde ciddi bir yan etki yapmadığı konusunda gözlemlediklerini aktaran TURKOVAC'ın mucidi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, ‘Hem koruyucu antikorların oluşması hem de aşılanan bütün gönüllülerde yüzde yüz antikor yanıtının olması çok ciddi bir sonuç’ ifadelerini kullandı. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Bazı vatandaşlarımızın aşı olmak için tüm riskleri göze alarak kendi ürünümüzü beklediğini biliyorum, bu vatandaşlarımızı en kısa sürede randevularını alarak TURKOVAC aşısını yaptırmaya davet ediyorum’ açıklamalarında bulunmuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal