Yepyeni bir ulaşım deneyimi: İstanbul'da ‘Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Proje’ 26 Şubat'ta hizmete açılıyor!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul'da hayata geçirilecek Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi'nin 26 Şubat tarihinde hizmete açılacağını duyurdu. Bakan Uraloğlu, projenin Başkan Erdoğan'ın katılımıyla açılacağını belirterek, "Sirkeci-Kazlıçeşme hattı tek yönlü sefer süresi 20 dakika olacak." şeklinde bilgi verdi.

23.02.2024-12:58 - (Son Güncelleme: 23.02.2024-12:58) Yepyeni bir ulaşım deneyimi: İstanbul'da ‘Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Proje’ 26 Şubat'ta hizmete açılıyor!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi"ni tamamladıklarını açıkladı. Yapılan yazılı açıklamada, projenin İstanbul'un ulaşım ihtiyacının yanı sıra sosyokültürel, turizm, ekolojik, rekreasyon, spor, gezinti ve bisiklet gibi imkanları İstanbullularla buluşturacak önemli bir proje olduğu vurgulandı. Projenin 26 Şubat'ta Başkan Erdoğan'ın katılımıyla hizmete açılacağını belirten Uraloğlu, İstanbul'u dünyanın en gelişmiş ulaşım altyapısına sahip şehirleri arasında zirveye taşıma çabalarını sürdürdüklerini ifade etti. İstanbul'u bir baştan diğer başa modern raylı sistem ağlarıyla donattıklarını vurgulayan Uraloğlu, "Bu projemiz sadece bir raylı sistem işi değil, aynı zamanda yaya odaklı yeni nesil ulaşım projesidir. İstanbul'da kentsel hareketliliği teşvik edecek, insanımızı aktif hareketliliğe, toplu taşıma ve diğer temiz, akıllı ulaşım çözümlerine yönlendirecek çalışmalara büyük önem veriyoruz." ifadesini kullandı.

Bakanlık olarak öncülük edilen tüm proje ve yatırımların çevre hassasiyetiyle yapıldığına dikkati çeken Uraloğlu, "Bütünsel kalkınma esaslı vizyonumuz, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Paris İklim Anlaşması ve Avrupa İklim Yasası gibi AB'nin temel yaklaşımlarıyla da birçok ortak paydaya sahip. Kent içi raylı sistemlerin yaygınlaştırılmasının yanı sıra karbon emisyonunu azaltıcı politikalar çerçevesinde yeni nesil yöntemlerle karbon emisyonunu azaltmayı hedefliyoruz. Bu konuda etkin, verimli ve çözüm odaklı bir mikro hareketlilik sistemi oluşturuyoruz." bilgisini verdi.

Atıl durumda bulunan 8,3 kilometrelik hat üzerinde gerekli iyileştirmelerin yapılarak 8 istasyonun kullanıma hazır hale getirildi

Bakan Uraloğlu, şehirlerde toplu taşımanın ve bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması ve yayalaştırma projelerine verdikleri önemi vurgulayarak, Kazlıçeşme-Sirkeci Kentsel Ulaşım ve Rekreasyon Odaklı Dönüşüm Projesi'nin bu çabaların bir örneği olduğunu belirtti. Atıl durumda bulunan 8,3 kilometrelik hat üzerinde gerekli iyileştirmelerin yapılarak 8 istasyonun kullanıma hazır hale getirildiğini ifade eden Uraloğlu, projenin İstanbullulara sosyokültürel, turistik, ekolojik, rekreasyonel ve spor alanlarında yeni imkanlar sunacağını kaydetti. Projenin tamamlanmasıyla birlikte 26 Şubat'ta Başkan Erdoğan'ın katılımıyla hizmete açılacak.

Sirkeci ile Kazlıçeşme arasında atıl vaziyette duran 8,3 kilometrelik hattın gerekli iyileştirme ve değişimler yapılarak 8 istasyonla tekrardan kullanıma hazır hale getirildiğini bildiren Uraloğlu, şunları söyledi:

"İstanbul'a şehrin kalbinde büyük bir yeşil alan kazandırdık. Bu proje, bir raylı sistem projesi olmasıyla birlikte kapsamında yer alan 7 bin 300 metre bisiklet yolu, 7 bin 300 metre yaya yolu, 10 bin 120 metrekare meydan ve rekreasyon alanları, 6 bin metrekare kapalı sosyal kültürel alan, 74 bin metrekare yeni yeşil alan, 3 yaya üst geçidi, 22 kara yolu ve yaya alt geçidi, Yedikule, Kocamustafapaşa, Yenikapı, Kumkapı olmak üzere 4 tescilli istasyonu, Sirkeci ve Cankurtaran olmak üzere 2 yenilenecek istasyonu ve Kazlıçeşme ile Cerrahpaşa'daki 2 istasyonu ile İstanbul halkına ulaşım ihtiyacının yanı sıra sosyokültürel, turizm, ekolojik, rekreasyon, spor, gezinti, bisiklet, scooter gibi imkanlarla da hibrit karakterde yeni nesil ulaşım projesi oldu. Ayrıca, Samatya ve Cerrahpaşa'da, sahil yolunu Samatya ve Cerrahpaşa hastanelerini bağlayan kavşak modernize edilerek alt geçit gabarisini de yükseltip yeniden inşa ettik."

Sirkeci-Kazlıçeşme hattı tek yönlü sefer süresinin 20 dakika olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi'nin tamamlandığını duyurdu. Bakan Uraloğlu, projenin 26 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla hizmete alınacağını açıkladı. Proje kapsamında Sirkeci ile Kazlıçeşme arasındaki hat üzerinde 8 istasyonun kullanıma hazır hale getirildiği belirtilirken, hat boyunca yapılan düzenlemelerle 215 bin metrekarelik alandan 92 bin 450 metrekarelik kısım demir yolu ulaşımına, 122 bin 550 metrekarelik kısım ise yaya yürüme alanı, bisiklet ve scooter parkuru, dinlenme ve rekreasyon alanları olarak düzenlendi.

Bakan Uraloğlu, projenin sadece raylı sistem inşası olmadığını, aynı zamanda çevrede yaşayanların yaşam konforunu artırmaya yönelik düzenlemeler içerdiğini vurgulayarak, yeşil alan kazandırma, trafik sorunlarına çözüm getirme ve güvenli alt geçitleri rehabilite etme hedefleri doğrultusunda projenin önemli bir adım olduğunu belirtti.

Sirkeci-Kazlıçeşme hattı tek yönlü sefer süresinin 20 dakika olacağı ifade edilirken, projenin İstanbul'un ulaşım altyapısını daha da güçlendireceği ve şehri Avrupa'nın en gelişmiş ulaşım altyapısına sahip şehirleri arasında zirveye taşıyacağı öngörülüyor.

122 bin 550 metrekarelik yeşil alan oluşturuldu

Uraloğlu, proje kapsamında oluşturulan 122 bin 550 metrekarelik yeşil alanın, şehir merkezindeki vatandaşların nefes alabileceği, spor yapabileceği ve hoşça vakit geçirebileceği bir mekan olacağını ifade etti. Ayrıca, projenin İstanbul trafiğine ve güvenli alt geçitlere yönelik çözümler sunduğunu vurgulayarak, şehir içi ulaşımın daha etkin ve çevre dostu bir hale getirilmesine katkı sağlayacaklarını belirterek şu ifadelerde bulundu:

"Sirkeci liman bölgesindeki yeni demir yolu hattı sayesinde Sirkeci ve Haydarpaşa limanları arasında ulaşım ve koordinasyon sağlanacak. Projede tüm altyapı imalatlarını tamamladık. Tescilli istasyonlarda restorasyon işlerini bitirdik. Yeni yapılan Cerrahpaşa ve Kazlıçeşme istasyonlarında imalatları tamamladık. Yenilenen Sirkeci, Cankurtaran istasyonları da tamamlandı. Yine toplamda 26 sanat yapısındaki çalışmalar bitirildi. Sinyalizasyon ve elektrifikasyon imalatları ve bisiklet-yürüme yolu imalatı ve peyzaj işleri tamamlandı. Sirkeci-Kazlıçeşme Hattı tek yönlü sefer süresi 20 dakika olacak."

Proje kapsamında atıl durumda bulunan 8,3 kilometrelik hat, 8 istasyon ile donatılarak, İstanbullulara daha hızlı, güvenli ve çevre dostu bir ulaşım seçeneği sunacak. Kazlıçeşme-Sirkeci hattının tek yönlü sefer süresi 20 dakika olacak, böylece şehir içi ulaşımda önemli bir konfor sağlanmış olacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı açıklamada, projenin sadece ulaşım ihtiyacını karşılamakla kalmayıp aynı zamanda sosyokültürel, turizm, ekolojik ve rekreasyon imkanlarını da İstanbullularla buluşturacağını vurguladı. Ayrıca, projenin şehir içinde yeşil alanların artırılmasına yönelik önemli bir adım olduğunu belirtti.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal