Yeni vergi ve ekonomi paketinde neler var? TBMM'de kabul edilen yeni vergi ve ekonomi paketi maddeleri

Yeni vergi ve ekonomi paketi ile ilgili yapılan görüşmeler sonrası paketin ilk 4 maddesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Genel Kurul'dan geçen yeni vergi ve ekonomi paketi maddeleri ise çok sayıda vatandaş tarafından araştırılmaya başlandı. Peki, yeni vergi ve ekonomi paketinde neler var? İşte, TBMM'de kabul edilen yeni vergi ve ekonomi paketi maddeleri..

08.04.2022-14:39 - (Son Güncelleme: 08.04.2022-14:39) Yeni vergi ve ekonomi paketinde neler var? TBMM'de kabul edilen yeni vergi ve ekonomi paketi maddeleri

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) genel Kurulu, yeni vergi ve ekonomi paketi ile ilgili görüşmeleri tamamlandı ve ekonomi paketinde yer alan ilk 4 maddenin kabulüne karar verdi. Hazineye ait taşınmaz malların değerlendirilmesi ile KDV kanunu kapsamında değişiklik yapılmasına ilişkin kanun hükmündeki kararnamelerde değişiklik yapılacağına dair kabul edilen maddeler is son günlerin en çok araştırılan konusu oldu.

TBMM'de kabul edilen yeni vergi ve ekonomi paketi maddeleri

TBMM Genel Kurulu'ndan geçen kanuna göre ise reklam yasağı kararına rağmen reklam yasağı getirilenler için reklam verilmesine devam eden Gelir Vergisi kapsamındaki mükelleflerinin vergi matrahlarında yapılan hesaplamaların söz konusu harcamalarının gider olarak kabul edilmeyecek.

Yeni vergi ve ekonomi paketinde neler var?

Bir ya da daha fazla özel sağlık kuruluşunda sözleşmesi olan ve hekimlik faaliyetine devam eden diş hekimleri ve hekimlerin yeni düzenlemeye göre serbest meslek erbabı olarak kabul edilmesi ve bu yöndeki kazançlarının da serbest meslek kazançları hükmü gereği vergilendirilecek.

Vergi dairelerinin düzenledikleri belgelerin, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik ortam dahilinde imza işlemlerinin tamamlanması, mühür işlemleri ya da onay işlemleri vergi dairesi onayından geçmiş olarak sayılacak.

Vergi kanunları kapsamında tutulmuş olan defterlerde hile ya da tahrif durumları ile yanıltıcı belgenin düzenlenmesini sağlayanlar için konulan hapis cezası üst sınırı da yeni kanuna göre 3 yıldan 5 yıla çıkarılacak. Defterlerde hem kayıtları hem de belgeleri yok edenlere verilecek ceza da artırılacak ve üst sınırı 8 yıl olacak.

Bu fiiller ile birlikte vergi kayıplarının tespit edilmesi ile birlikte tahrif edilen vergilerin gecikme faizleri ile kesilmiş olan cezaların yarısının soruşturma çerçevesinde iken ödenmesi durumunda verilecek olan cezanın yarı oranında, kovuşturma geçmesiyle birlikte hükmün açıklanmasına kadar ödenirse ceza üçte bir oranında indirime tabi tutulacak. Tarh edilen vergiler ile vergi asıllarına bağlı olarak kesilmiş olan cezaların bulunmadığı durumlarda ise cezada, yarı oranında indirime gidilecek.

Adı geçen suçların birden fazla takvim yılında ya da vergi dönemleri içerisinde aynı suç işlenmesiyle ilgili kararlarda kararının icrasının işlenmesi durumunda ceza dörtte birden dörtte üçe indirilecek. Ayrıca adı geçen suçların başkası tarafından işlendiğinin ortaya çıkması halinde ise kamu davası açılmasına yönelik rapor ve mütalaa verilmesi şartı da artık aranmayacak.

TBMM'de kabul edilen yeni vergi ve ekonomi paketi maddeleri

Muhtarlara verilecek olan ödeneklerle ile ilgili yeni düzenlemede ise muhtarların 14 bin 750 gösterge rakamının memurların aylık katsayıları ile çarpımlarının sonucunda ortaya çıkan miktarının net asgari ücret tutarı altında kalması durumunda arada çıkan fark herhangi vergi ve kesintiye tabi tutulmadan ayrı bir şekilde ödenecek.

Türkiye'de yerleşen yabancı uyruklu kişilerin çalışma ya da oturma izinleri alarak 6 ay veya daha fazla yurt dışında yaşamış olan Türk vatandaşlarının daimi temsilci vasıtası ile Türkiye'de kazanç elde etmemiş olan kurumlar ile yapılan konut-iş yeri teslimleri işlemlerinde KDV oranından istisnai dışında tutulması için elde edilecek olan malın 1 yıllık elde tutma şartı yeni kanunla birlikte 3 yıla çıkarılacak.

İmalat sanayi ile birlikte turizm yatırım teşvik belgesi sahibi olan mükellefleri ellerindeki belgelerde inşaat işleri ile ilgili mal teslimatları 31 Aralık 2025'e kadar KDV tutarlarından müstesna olacak.

İmalat sanayi ile turizm inşaat işlerinde elektrik motorlu taşıtlar ile ilgili yatırımların tamamlanmaması durumunda ise dönemde alınmamış olan vergilerin ziyaı cezası uygulamaya alınarak alıcıdan tahsil edilecek. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal