Yeni Torba Yasa Geliyor! Önemli Konularda Değişiklik Yapılacak

Meclis tatile girmeden önce acil çıkarılması gereken konularla ilgili hükümet yasa teklifi hazırlığına girişti. Gündemde olan birçok kritik konuda önemli sayıda düzenleme olacak.

01.07.2021-14:27 - (Son Güncelleme: 01.07.2021-17:11) Yeni Torba Yasa Geliyor! Önemli Konularda Değişiklik Yapılacak

Torba yasada vadesi henüz gelmemiş çek ödemelerinin ertelemesinden, kentsel dönüşümdeki zorunlu pay oranına, altyapı yatırımlarında vatandaştan alınacak miktardan müsilaj (deniz salyası) ile mücadeleye kadar birçok madde yer alıyor.

Hükümet, Meclis tatilinden önce acilen çıkarılmasına karar verdiği konulara yönelik bir torba teklif hazırlıyor. Teklifte, müsilajla mücadele maddesi, vadeli çek sürelerini değiştiren hükümler gibi pek çok kritik konuda önemli sayıda düzenleme olacak.

Yasada, alt yapı yatırımları için vatandaştan alınan paya sınır getirilmesi de yer alacak. Alınan bilgiye göre, hazırlıklarda son aşamaya gelen torba teklifinde, çok sayıda bakanlığın önerileri de bulunuyor. Temmuzun ilk yarısında yasalaştırılması beklenen torba teklifte, özetle şu hükümler yer alacak:

MÜSİLAJ (DENİZ SALYASI) İLE MÜCADELE

Deniz kirliliği ve müsilajla mücadele ile belediyelerin yükümlülüklerine dair düzenleme yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın önerdiği maddeye göre, belediyeler atık suları bertaraf etme, buna dair biyolojik arıtma tesisleri yapma gibi yetki ve faaliyetlerini belirlenen süre içinde yerine getirmezse, bu görev ve yetkiler bakanlığa devredilecek.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre süreç, işbirliği protokolleri ile devam edecek. Ancak, arıtma tesisi yapmayan belediyenin merkezi bütçeden alacağı payda kesinti yapılması da öneriler arasında bulunuyor.

VADESİ GELMEYEN ÇEKLER 

Çeklerin vade zamanı daha gelmeden bozdurulmasını erteleyen düzenleme tekrar uzatılıyor. Vadeli çekin erken bozdurulması uygulaması ile alakalı düzenleme için verilen süre 31 Ardalık 2021’de dolacak.

Çekin vadesi zamanı dolmadan ödenebilmesine olanak sağlayan mevcuttaki  yasada hüküm ertelenmişti. Pandemi sebebi ile yeni mağduriyetler oluşmaması için çeklerin zamanından önce bozdurulmasına engel olacak. Salgın yüzünden çeklerin ödeme sürelerinin ertelenmesi sebebi ile bu sürenin 2023 veya 2025’e kadar uzatılması planlanıyor.

ORTAKLIK PAYINA SINIR

İmar Kanunu’nda yer alan ‘ortaklık payına’ sınır getiriliyor. Cami, yol, hastane, okul gibi alt yapı yatırımları yapılırken, vatandaştan alınan miktar da değişecek. Bu kesintilerin belediyeler tarafından farklı biçimlerde uygulandığı, iki kez talep edilmesi hakkında sorunlar meydana geliyordu.

Sözü edilen konunun mahkemeye götürülmesinin ardından mahkemeler bu kesintinin ikinci kez alınamayacağına kararına vardı. Bu sebep ile düzenleme yapılacak. Belediyeler tarafından yapılacak bu kesintinin yüzde 45’i geçemeyeceği, ancak bu miktarın iki kerede alınabileceği hükme bağlanacak.

PERSONEL HÜKÜMLERİ 

Torba teklifte, Sağlık Bakanlığı ile SGK’da çalışmakta olan eczacıların maaşlar farklını ortadan kaldıracak hükümler de yer alacak. Ayrıca, Gümrüklerde uyuşturucu yakalanmasına yardımcı olan personelin ödüllendirilmesi ile ilgili düzenleme yapılması  da planlanıyor.

Düzenlemeye, kentsel dönüşüm uygulaması yapılan bölgelerde, uygulanan zorunluluk oranların tekrar düzenlemesi ile ilgili hükümlerin konulması da tartışılıyor


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal