Yeni spor yasası ile neler değişecek? Spor yasası Meclis'ten geçti! İşte madde madde yeni spor yasası

Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nca kabul edilerek yasalaşmış oldu. Peki, Yeni Spor Yasası nedir? Yeni Spor Yasasında neler var?

22.04.2022-22:57 - (Son Güncelleme: 22.04.2022-22:57) Yeni spor yasası ile neler değişecek? Spor yasası Meclis'ten geçti! İşte madde madde yeni spor yasası

AK Parti ile MHP milletvekilleri tarafından imzalanan Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nca kabul edildikten sonra yasalaştı. Yeni kanun ile spor kulüpleri, spor anonim şirketleri ile spor federasyonları kuruluşu, organları, üst kuruluş oluşumu, gelirler ile giderler, bütçe ile harcamaların esasları, görev, yetki ve sorumluluklar, denetimler ve bunlara yapılacak tüm yardımların şart ile şekilleri düzenlenecek.

Askeri spor kulüpleri de spor faaliyetlerinde yer alabilecek!

"Spor kulüplerinin kuruluş ile tüzel kişiliğinin kazanılması", "spor anonim şirket vasfının kazanımı ile kaybedilmesi", "mali hükümler", kulüplere tahsis edilmiş olan taşınmazların ve sağlanan desteklerin amacına aykırı kullanılması durumunda kesilecek cezalar" ile alakalı hükümlerin saklı kalması kaydı ile, söz konusu yasada bulunan düzenlemeler, kuruluş kanunu olan spor federasyonlarına uygulanmayacaktır. MSB kadro ve kuruluşunda bulunan askeri spor kulüpleri, kanun doğrultusunda tescil edilip, spor faaliyetlerine katılım sağlayacak fakat kanunun spor faaliyetlerine katılımını düzenleyen hükümler dışında diğer hükümler bu kulüplere uygulanmayacaktır.

Spor kulüplerini minimum 7 kişi kurabilecek!

Spor kulüpleri, spor faaliyetlerine katılım sağlanması amacı ile gerçek ya da tüzel kişilerden oluşan minimum yedi kişi tarafından kurulabilecek. Spor kulübü kurulması için kuruluş bildirimi, tüzük ile gerekli diğer belgeler ile beraber Gençlik ve Spor Bakanlığı'na başvuruda bulunulacak. Spor kulüplerinin bir spor alanındaki faaliyetlere katılım sağlayabilmesi, söz konusu spor dalının bağlı bulunduğu spor federasyonunca tescil edilmesine bağlı olacaktır. Söz konusu spor dali tescilleri, spor federasyonlarınca ayrı olarak bakanlığa bildirilecektir. Tescilin yapımı, başvurunun şekli ile gereken tüm belgelere dair esas ile usuller, ilgili spor federasyonu tarafından belirtilen talimatlarla düzenlenecektir. MSB kadrosu ile kuruluşunda bulunan askeri spor kulüpleriyle ilgili bu madde dışında diğer hükümler uygulanacaktır.

Hangi cezalar kulüp üyeliğini bitirecek?

Kasten işlenmiş bir suç nedeni ile bir sene ya da daha fazla süre ile hapis cezası veya affa uğranmış olunsa dahi devletin güvenliğini tehdit eden suçlar, anayasal düzen ile söz konusu düzenin işleyişini engelleyen suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güvenin kötüye kullanımı, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırılması, edimin iflasına fesat karıştırılması, suçtan kaynaklı malvarlığı değerlerinin aklanması, terör finansmanlığı, kaçakçılık, nefret ile ayrımcılık, cinsel dokunulmazlığa karşın suçlar, fuhuş, uyuşturucu ya da uyarıcı madde imal ve ticareti, uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin kullanımının kolaylaştırılması, kullanım amacı ile uyuşturucu ya da uyarıcı madde satın alınması, kabul etmek ya da bulundurmak veya uyuşturucu ya da uyarıcı madde kullanmak, şike ya da teşvik primi, kanuna uymayan spor karşılaşmalarına dayalı bahis ile şans oyunlarının oynanmasına izin verme, oynanması için yer gibi imkanların sağlanması, reklam yapma ya da para nakline aracılık ya da kanunun spor kulüpleri ile spor anonim şirketlerinin bütçe ile harcama ilkeleri ile alakalı maddesine muhalefet etme suçlarından mahkum olmuşların spor kulüpleri, spor anonim şirketi statüsünde ki bağlı ortaklık ile iştiraklerinde ki yönetim, denetim, disiplin ile ihtiyari diğer kurul üyeliklerinin hakkında ki mahkeme ya da ilgili kurulun kararlarının kesinleşmiş olduğu tarihlerde kendiliğinden son bulacaktır. Yasaklanan hakların geri verimi kararında, ceza mahkumiyetine dair hükümler uygulanmayacaktır.

Tahkim kurulları, bakanlık disiplin kurulları, spor federasyonlarının ceza ya da disiplin kurulları veya spor federasyonlarının bağlı bulunduğu U.A kuruluşlarca son beş sene içerisinde 1 kere bir sene ya da toplamda iki sene hak mahrumiyeti cezasına çarptırılanların spor kulübü, spor anonim şirketi statüsünde ki bağlı ortaklığı ile iştiraklerindeki yönetim, denetim, disiplin ile diğer kurul üyelikleri, haklarındaki kurul kararının kesinleşmiş olduğu tarih itibari ile kendiliğinden son bulacaktır.

 spor yasası

Spor kulübü üyeliğinde hangi şartlar aranacak?

Kanun ile spor kulübü üyeliğinde özel şartlar aranmayacaktır, kişinin fiil ehliyeti bulunması yetecektir. Üyelik başvuruları yazılı şekilde yapılıp, kulübün yönetim kuru tarafından otuz gün içerisinde karara bağlanacaktır. Sonuçlar, başvuru yapan kişilere yazılı olarak bildirilecektir. Başvurusu kabul edilenler, bu amaç ile oluşturulacak deftere not edilecektir.

Üyelik için alakalı mevzuat ya da tüzükte aranan nitelikleri sonradan kaybetmiş olanların üyelikleri kendiliğinden son bulacaktır. Üyelik başvuruları, tüzükte belirtilen nedenler haricinde sadece haklı sebepler ile reddedilebilecek.

Birleşme ve mal varlığı devir işlemleri

Spor kulüpleri minimum genel kurul üye tam sayısının 4/3'ünün katılım sağlayacağı genel kurul toplantısında, toplantıya katılım sağlayanların minimum salt çoğunluğunun oyu ile alınacak karar ile aynı şehirdeki başka bir spor kulübüyle birleşebilir.

Devredilmiş spor kulübüne ait sportif tarihçeyle sportif başarılar devralan spor kulübüne geçecektir. Devralan spor kulübü, lige katılım ya da tescil edilin adında devrolunan spor kulübü izlenimi oluşturacak hiçbir değişikliğe gitmeyecektir. Devredilmiş spor kulübünün müsabakalara katılımdaki adı ya da unvanı tekrardan tescil edilmez.

Spor kulüpleri birleşimi bakanlık izni ile gerçekleşecektir.

Spor kulüplerinin kapatılması ve faaliyet yasağı getirilmesi

Spor kulüpleri, birinci genel kurul toplantısının kanunda belirtilmiş olan süre içerisinde gerçekleştirilmemesi ve zorunlu organların oluşturulmaması, tüzük gereği ile yönetim kurulu oluşumunun imkansızlaşması, olağan genel kurul toplantısının 2 kere art arda yapılmaması halinde kendiliğinden son bulacaktır.

Söz konusu durumlardan minimum bir tanesi yaşanırsa, bakanlık ila spor kulübünün üyelerinden birisi spor kulübü faaliyetinin son bulduğuna dair tespiti mahkemeden talep edebilecek.

Genel kurul, her zaman spor kulübünü feshedebilecek!

Gençlik ve Spor Bakanlığı, tescil ile ilgili şartların kaydını tutan, organlarını kanuna aykırı oluşturan ve yazılı ihtara karşın söz konusu aykırılıkları üç ay içerisinde gidermeyen, taahhüt edilen spor faaliyetlerinin hiçbirine izin ve mazeret olmadan peş peşe üç sene katılım sağlamayan kulüplerin, spor faaliyetlerine katılımı yasaklanabilecek. Bu durumlarda, bakanlık ya da kulübün üyelerinden herhangi birinin istemiyle mahkeme; kulübü feshedebilecek ve dava esnasında faaliyetten alı koymak da dahil gereken tüm önlemleri alabilecek.

Kamu yararına faaliyet gösteren spor kulüpleri

Kamu yararına faaliyet gösteren kulüpler, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile alakalı spor federasyonunun görüşleri alınıp, bakan teklifi ve cumhurbaşkanı kararı ile belirlenecektir.

Herhangi bir kulübün kamu yararına faaliyet gösteren kulüp olarak geçmesi için minimum isi senedir faaliyette olması, faaliyet gösterdiği spor dallarına imkan sağlayan spor tesisleri mülkiyetine ya da uzun süreli kiracılık veya tahsis haklarına sahip olması, minimum 3 olimpik, paralimpik ya da deaflimpik spor dalı olacak şekilde 6 farklı spor dalında faaliyetinin olması, ihtisas spor kulübü olarak kurulmuş olanlardaysa olimpik spor dallarının dünya şampiyonlarına sporcularının katılım göstermesi ya da faaliyette bulunmakta olduğu tüm spor dallarında olimpik, paralimpik ya da deaflimpik oyunlarına sporcu yollaması, faaliyette olduğu dallardan minimum 1 tanesinde bağlı bulunduğu federasyon tarafınca düzenlenmiş en üst düzeyde yer alan spor faaliyetlerine katılım sağlaması şartı koşulacaktır.

Amatör spor faaliyetleri gösteren kulüpler ile spor anonim şirketleri, il sınırlarının içinde minimum on beş spor kulübü ya da spor anonim şirketinin birleşmesi ile federasyon, minimum on beş federasyonun birleşmesi ile de konfederasyon kurulabilecektir.

 yeni spor yasası

Spor anonim şirketi vasfı kazanma

Kanun ile, kulüpler derneklikten çıkarılıp anonim şirket şeklinde tescil edilecektir. Türk Ticaret Kanunu doğrultusunda kurulacak ve tüzel kişilik hakkı alan anonim şirketler, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca tescil edilmeleri ile spor anonim şirket vasfına kavuşacaktır.

Şirketler tarafından yapılan tescil başvuruları bakanlıkca otuz gün içerisinde karara bağlanacaktır.

Federasyonlar, belli liglerde bulunmak amacı ile spor anonim şirketi statüsünde yer alma yükümlülüğüyle söz konusu şirketler adına ödemesi yapılmış sermayeleri bir milyondan az olmayacak şekilde asgari sermaye şartı getirilebilecek.

Denetim ile beyanname usulleri

Kulüpler, spor anonim şirketleri ile üst kuruluşlarının, alakalı mevzuat, tüzük ile esas sözleşmelerinde belirtilen amaçların doğrultusunda faaliyette bulunup bulunmadıkları, defterleri ile kayıtlarını mevzuata uygun tutup tutmadıkları başta olacak şekilde, idari ile mali tüm işlemler ile faaliyetleri Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafında yapılacaktır. Bakanlık, spor kulüplerine öngörülmüş olan dış denetimi bağımsız bir dış denetim kuruluna da yaptırabilecektir.

Kulüpler, Dernekler Kanunu'ndaki ilgili maddenin uygulanması şartı ile İçişleri Bakanlığı ya da mülki idare amirince denetlenecektir.

Denetimlerde görevlilerce talep edilecek tüm bilgi, belge ve kayıtların, spor kulübü lie spor anonim şirketindeki yetkililerce sunulması zorunludur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal