Yeni Sistemde Kira Zamları Nasıl Hesaplanacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'nda düzenlenen kira zamlarına göre eski sistemde bin liralık bir evin kirası bin 321 lira olacakken yeni sistemde bin 179 lira olacak.

22.09.2018-11:43 - (Son Güncelleme: 22.09.2018-11:35) Yeni Sistemde Kira Zamları Nasıl Hesaplanacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın duyurduğu Yeni Ekonomik Programı'na (YEP) göre; kira zamları, kura bağlı olarak yükselen Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yerine tüketici fiyatlarındaki yükselişe (TÜFE) göre tespit edilecek. Örneğin bin TL'lik bir kiralık daire için Ağustos ayı enflasyonuna oranla zam oranları, bin 321 TL olacakken, yeni sisteme göre bin 179 TL olacak.

Taşınmaz değerleme sistemi kurularak gayrimenkul envanteri bitirilecek. Bu şekilde, tapu harçları ve emlak vergilerinin gerçek değeri üstünden alınması sağlanacak biçimde gayrimenkul vergilendirme sistemi tekrar düzenlenecek.

VATANDAŞA KORUYACAK BİR SİSTEM

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, "Çok önemli bir karar, bu yıl ÜFE'deki artıştan seveple kira zamları yüzde 19'a vardı. Vatandaşı kurtaracak bir tedbir almak lazımdı, kira zamlarının tüketici fiyatlarına sabitlenmesini doğru görüyorum" dedi.

HARÇLAR DÜŞÜRÜLSÜN

YEP'te yer alan taşınmaz değerleme sisteminin çok önemli bir probleme çözüm getirmesini beklediklerini söyleyen Taylan, "Tapu harçları ve emlak beyan değerleri fazla. Büyük kentlerde emlak vergi oranları ikiyle çarpılıyor, bunun azaltılması lazım" dedi.

ÖRNEK KİRA ZAM HESAPLAMASI

Örneğin 1000 TL'lik bir kiralık daire için Ağustos ayı enflasyonuna göre zam oranları;

Eski sisteme göre (ÜFE) 321 TL/1321 TL - Yeni sistem (TÜFE) ile 179 TL/ 1179 TL

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal