Yeni salgın vatandaşları paniğe sürükledi! Önce Avrupa, şimdi ABD sırada...

Maymun çiçeği (monkeypox), genel olarak yalnızca Afrika kıtasında görülen bir hastalık fakat son zamanlarda Avrupa'da görülen vaka artışı ve virüsün ABD'ye doğru sıçraması tüm dünyayı korkuya sürükledi. İşte haberin detayları...

19.05.2022-12:10 - (Son Güncelleme: 19.05.2022-12:10) Yeni salgın vatandaşları paniğe sürükledi! Önce Avrupa, şimdi ABD sırada...

Maymun Çiçeği ilk olarak 1958'de araştırması için laboratuvar ortamında tutulmuş olan maymunlarda çiçek benzeri bir salgın meydana geldiğinde zaman keşfedilmiştir. İnsanlarda görülmüş olan ilk vaka da 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kaydedilmiştir ve enfeksiyon o zamanlardan itibaren bir dizi Orta ve Batı Afrika ülkesinde görülmeye devam etmektedir. ‘Nadir bir viral enfeksiyon’ olarak da tanımlanmış olan bu hastalık genel olarak içerisinde virüsü barındırdığı için bilinen sincap gibi hayvanlarla doğrudan temas yoluyla yayılmaktadır. Fakat bununla beraber, enfekte bir kişiyle çok yakın temas içerisinde bulunulduğunda da bulaşabilmektedir. Afrika’nın dışında yalnızca bir avuç vaka duyuruldu ve bunlar kıtalar yoluyla seyahat bağlantıları olan insanlarla sınırlı kalmıştır. Diğer yandan son zamanlarda Avrupa’da fazla sayıda vakaya denk gelinmesi ve ABD’ye bile sıçraması bilim insanlarını endişelendirmektedir. 

Peki bu ne kadar ölümcül? 

Monkeypox genellikle hafif seyreder ve çoğu hasta tedavi olmaksızın birkaç hafta içerisinde iyileşme gösterir. Ama bu hastalık ölümcül olabilir. Virüs bulaştığı insanların yüzde 10'unu öldürmektedir. Bununla beraber, çok daha hafif suşlarda ise ölüm oranı 100'de bire yakın olmaktadır. Bu durum da Kovid'-19’un ilk vurucu etkilerinin hissedilmeye başlandığı zamanlara ki tabloyla benzer. Birleşik Krallık’ta görülmüş olan vakalarının neredeyse hepsinde, bu virüsün Batı Afrika suşu bulunmaktaydı ve, Orta Afrika suşuna kıyaslarsak hafif seyreden bir hastalığa yol açmaktadır. Testler devam etse de Portekiz ve İspanya'daki vakaların da daha hafif bir versiyona sahip olduğu düşünülmektedir. 

Bu hastalığın tedavisi mevcut mu?

Maymun çiçeği, çiçek hastalığına sebep olan virüsle doğrudan ilişkili olmasından dolayı, çiçek hastalığı aşıları insanları maymun çiçeğine yakalanmaktan da koruyabilmektedir. Diğer yandan bu virüse özel bir aşı olan ve Imvamune ya da Imvanex diye de bilinen Jynneos, ABD'de ruhsat almıştır, fakat bu aşı hala Birleşik Krallık'ta onaylanmadı. Aşı, maymun çiçeği enfeksiyonunu önüne geçirilmesinde yüzde 85 civarında etkili olmuştur. Şiddetli olan vakaları tedavi etmek adına çiçek hastalığına karşı da aşılanmış kişilerden alınmış olan antiviraller ve alınan kan da kullanılmaktadır. 

Söz konusu salgın ne kadar yayıldı?

Avrupa'daki küçük çaplı olan salgınlar sürmeye devam ederken ABD’den de bir vaka bildirimi daha geldi. Çok yakın zamanda Kanada'ya seyahat eden adamın bu yıl ABD'de görülen ilk vaka olduğu açıklanmıştır. Fakat yetkililer daha fazlası olabileceğini düşünmektedir ve bunun için hazırlık yapılmaya başlandı. Çarşamba günü içerisinde Massachusetts eyalet yetkilileri tarafından, yakın zamanda Kanada'ya seyahat eden bir adamda nadir görülmüş olan maymun çiçeği vakası duyuruldu ve sağlık yetkilileri bu durumun Avrupa'da bulunan küçük salgınlarla bağlantılı olup olmadığını araştırmaya başladılar. Monkeypox tipik olarak Afrika ile sınırlı ve ABD'deki ve başka bölgelerdeki nadir vakalar genel olarak bu kıtaya yapılan seyahatlerle birlikte bağlantılıdır. Bu ay içinde Birleşik Krallık, Portekiz ve İspanya'da çok az sayıda doğrulanan ya da şüpheli vaka bildirilmiştir. ABD'de bulunan sağlık yetkilileri, soruşturmanın dahilinde İngiltere ve Kanada'daki yetkililerle temas halinde bulunduklarını dile getirdi. Fakat ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden (CDC) Jennifer McQuiston ise, "Bu noktada, Massachusetts vakasını Birleşik Krallık'taki vakalara bağlayan herhangi bir bilgiye sahip değiliz" diye söyledi.

ABD’de görülen tek vaka 

Söz konusu bu vaka CDC'nin öğrendiği tek ABD vakası olmasına yönelik McQuiston de “Daha fazla vaka olasılığına hazırlandığımızı düşünüyorum” ifade etti. Konuya yönelik yetkililer de, ABD vakasının halk için herhangi bir şekilde risk oluşturmadığını ve Massachusetts sakininin hastaneye kaldırıldığını fakat durumunun iyi olduğunu bildirdi. McQuiston, adamın arkadaşlarıyla buluşmak amacıyla nisan ayı sonuna doğru Kanada'ya gittiğini ve mayıs ayının başında geri döndüğünü dile getirdi. Yapılan açıklamada ise adamın özel otomobiliyle seyahat ettiğine özellikle vurgu yapıldı. Geçen yıl içerisinde Texas ve Maryland eyaletleri, Nijerya'ya seyahat eden kişiler arasında birer vaka bildirildi. Monkeypox tipik bir şekilde grip benzeri bir hastalık ve lenf düğümlerinin şişmesi ile başlamaktadır. Sonrasında yüz ve vücutta bir döküntü oluşmaktadır. Afrika'da ise nu hastalık insanlara kemirgenler ya da küçük hayvanların ısırıkları yoluyla bulaşır ve genel olarak insanlar arasında kolayca yayılım göstermez.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal