Yeni rapor yayınlandı: Otomobil piyasasında düşüş başladı!

Son verilere göre otomobil piyasasında önemli değişimler yaşanıyor. Sahibinden.com'un 'Otomobil Piyasası Görünümü' raporu, ikinci el otomobil piyasasının genel durumunu, fiyatlarını, arz ve talep dengesini; araç sınıflarına, yaş gruplarına ve yakıt türlerine göre analiz ederek dikkat çekici sonuçlar ortaya koyuyor.

22.03.2024-17:21 - (Son Güncelleme: 22.03.2024-17:21) Yeni rapor yayınlandı: Otomobil piyasasında düşüş başladı!

Rapora göre, şubat ayında otomobil reel fiyatında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,6'lık ve bir önceki aya göre ise yüzde 5'lik bir düşüş yaşandı. Ancak, ortalama satılık otomobil cari fiyatı geçen yılın şubat ayına göre yüzde 39,3 arttı. Ocak ayında 860 bin 443 TL olan ortalama otomobil fiyatı şubatta 855 bin 781 TL'ye geriledi. Otomobil talep endeksinde ise ocak ayına kıyasla yüzde 4'lük bir artış gözlendi. Bu endeks, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 21,7 yüksek seyretti. Reel satış fiyatlarına bakıldığında, enflasyondan arındırıldığında otomobil ortalama reel fiyatının sekiz aydır düşüş gösterdiği görülüyor. Ocak ayına kıyasla yüzde 5 azalarak 189'a düşen reel fiyat endeksi, yıllık artış oranındaki azalışı da yansıtıyor. Mayıs ayında yüzde 47,9'a ulaşan artış oranı, Şubat ayında yüzde -16,6'ya geriledi. Ortalama otomobil fiyatlarında yıllık artış oranındaki düşüş devam ediyor. Ocak ayında yüzde 50,9 olan yıllık artış oranı, Şubat ayında yüzde 39,3'e geriledi. Otomobil talep endeksi ise önceki üç ayda olduğu gibi Şubat ayında da yükseldi. 2024 Şubat ayında talep endeksi, önceki aya kıyasla yüzde 4 artarak 102,2'ye ulaştı.


İkinci el piyasa hareketlendi

Satılan otomobil sayısının satılık ilan sayısına oranı, bir önceki aya kıyasla 1,3 puan artarak yüzde 19 oldu. Bu artışın arka planında, satılık otomobil ilan sayısının yüzde 4,6, satılan otomobil sayısının ise yüzde 12,5 artması etkili oldu. Kapatılan ilan yaşı ise önceki yedi ayın aksine Şubat ayında kısalma eğilimi gösterdi ve bir önceki aya kıyasla 1,8 gün azalarak 23,3 güne geriledi. Tüm bu veriler, ikinci el otomobil piyasasında canlılık yaşandığına işaret ediyor. Ekonomistler, özellikle reel fiyatların düşüş eğiliminde olmasının otomobil alıcıları için fırsatlar sunabileceğini belirtiyorlar.



Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal