Yeni Kaledonya'da çatışma büyüyor: Paris hükümetine karşı 4 kişi hayatını kaybetti!

Fransa'nın Yeni Kaledonya'da başlayan ayaklanması, çatışma ve siyasi gerilimle sonuçlanan üç günün ardından sona erdi. Ancak, bu süreçte dört kişi hayatını kaybetti ve yüzlerce kişi gözaltına alındı. Paris hükümeti ile adadaki siyasi partiler arasında sağlanan anlaşma, Fransa'nın adadaki kontrolü yeniden ele alacağı bir sürecin başlangıcını işaret ediyor.

16.05.2024-14:39 - (Son Güncelleme: 16.05.2024-14:39) Yeni Kaledonya'da çatışma büyüyor: Paris hükümetine karşı 4 kişi hayatını kaybetti!

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, France 2 televizyonuna verdiği demeçte, Fransız devletinin Yeni Kaledonya'daki durumu “önümüzdeki saatlerde” yeniden kontrol altına almayı beklediğini açıkladı. Bu süreçte, isyancıların araçları ve işyerlerini ateşe vermesi ve mağazaları yağmalamasının ardından adaya 500 ek polis takviyesi gönderildi.

Dört kişinin ölümüne neden olan bu çatışmalarda bir jandarmanın, açılan ateş sonucu kazayla hayatını kaybettiği açıklandı. Fransa, dün olağanüstü hal ilan ederek, yetkililere toplantıları yasaklama ve insanların adada dolaşmasını engelleme yetkisi verdi. Ayrıca, azmettirici oldukları iddia edilen en az dört kişi ev hapsine alındı.

Fransa Yüksek Komiseri Louis Le Franc, adadaki üç belediyede jandarmaların, başkent Noumea'da 5 bin isyancıyla karşı karşıya kaldığını ifade etti. 200 kişi tutuklandı ve 64 jandarma ile polis yaralandı. Protestocular tarafından yollara kurulan barikatlar, halkın ilaç ve gıda ihtiyacını karşılamada "vahim bir duruma" neden oldu.


Yüzlerce kişi gözaltına alındı

İsyanların, Paris'teki milletvekilleri tarafından kabul edilen ve Yeni Kaledonya'da yaşayan Fransız sakinlerinin eyalet seçimlerinde oy kullanmasına izin verecek olan yeni bir yasa tasarısı üzerine patlak verdiği belirtiliyor. Ancak bazı yerel liderler, bu tasarının yerli Kanak oylarını sulandıracağından endişe ediyor.

Protestolar bugün de devam ediyor ve Saha Eylem Koordinasyon Hücresi (CCAT) tarafından organize ediliyor. Le Franc, bu örgütü bağımsızlık yanlısı büyük siyasi parti FLNKS'den ayırarak kınadı. Bu gelişmeler, Yeni Kaledonya'da yaşanan siyasi ve toplumsal gerilimin derinliğini ve hassasiyetini gösteriyor.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal