27.02.2021-14:15 (Son Güncelleme:27.02.2021-14:15)


1

Yemeklerden sonra en büyük keyfiniz yediklerinizin hemen üzerine içtiğiniz sıcacık bir çay ya da kahve ise dikkat! Bu alışkanlık sizde halsizlik, çarpıntı, üşüme hissiyle kendini gösteren demir eksikliğine sebep olabilir.



2

Yemekten sonra kahve ya da çay içmenin zararlarını nedenleriyle birlikte açıklayan Dr. Fevzi Özgönül, önemli uyarılarda bulundu.



3

Demir eksikliği, dünyada çok sık rastlanan bir beslenme sorunudur. Süt çocukları, büyüme çağındaki çocuklar, gebeler ve vejetaryen diyetle beslenenlerde daha sık eksiklik görülür. Kadınlarda demir depoları daha az olduğu için hemen hemen her 3 kadından 1'inde demir eksikliğine bağlı kansızlık şikayeti vardır.



4

Kadınlarda aşırı âdet görmeye bağlı aşırı kanama nedeniyle de demir eksikliği yaşanabilir. Özellikle yiyeceklerin demir içeriğinin az olması ve demirin bağırsaklardan emilmesinin çok güç olması sebebiyle demir eksikliğine sık rastlanır.



5



6

Kahveyi yemekten hemen sonra tüketmek, demir emilimini olumsuz yönde etkiler. Yemeklerde hemen sonra içilen çay da besinden alınan demirin emilimini azaltır.



7

Çay, kahve ve kakao içerisinde bulunan bazı maddeler, demir emilimini yarı yarıya düşürür. Bu nedenle yemeklerin hemen üzerine içilen çay ve kahveden vazgeçmemiz gerekir.



8

GÜNLÜK DEMİR İHTİYACI NE KADARDIR?

GÜNLÜK DEMİR İHTİYACI NE KADARDIR?

Bebeklerde 1-2 mg, yetişkin erkeklerde 10 mg, kadınlarda 20 mg, gebelerde ise 30-35 mg olarak tavsiye edilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR