Yaşlılık maaşı başvuru şartları nelerdir? Yaşlılık maaşı başvuru detayları 2022

Her sene ihtiyaç sahibi yaşlı vatandaşlara verilen yaşlılık maaşı yardımı, yılda 2 kere verilmektedir. Son olarak 2019 yılında zam yapılan yaşlılık maaşı başvuru detayları ise merak ediliyor. Peki, yaşlılık maaşı başvuru şartları nelerdir, hangi evraklar gereklidir? İşte detaylar...

25.04.2022-00:26 - (Son Güncelleme: 25.04.2022-00:26) Yaşlılık maaşı başvuru şartları nelerdir? Yaşlılık maaşı başvuru detayları 2022

Devlet tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşlara yılda iki kere yapılan yaşlılık maaşı başvuru detayları belli oldu. İşte, 2022 yaşlılık maaşı başvuru şartlarına dair tüm merak edilenler...

Yaşlılık maaşı nedir?

Yaşlılık maaşı, 65 yaş üstü vatandaşlara verilen maaş türündeki yardımdır. Şartları taşıyan vatandaşlar başvurularının onaylanmasıyla SGK'dan maaşlarını alabiliyorlar.

Yaşlılık maaşı hangi kurumdan alınıyor?

Yaşlılık maaşı yardımı Sosyal Güvenlik Kurumu'nca yapılan bir yardımdır. Pek çok konuda yaptığı yardımlarla vatandaşların yanında olan Sosyal Güvenlik Kurumu, Yaşlılık Maaşı yardımıyla 65 yaşın üstündeki vatandaşlara da destek olmaktadır.

Yaşlılık maaşı başvuru şartları nelerdir?

Yaşlılık maaşı yardımından faydalanmak isteyen vatandaşların belirtilen şartları taşıması gerekiyor. Belirtilen şartları taşımayan kişiler söz konusu yardımdan yararlanamaz. 5510 sayılı Genel Sağlık Sigortası kapsamında yer alan kişiler yaşlılık maaşı yardımını alabilir. Yaşlılık maaşı yardım başvurusu için aranan şartlar şunlardır:

- T.C vatandaşı olunması,

- 65 yaş ve üstünde olunması,

- Yardıma muhtaç durumda olunması,

- Ek gelir kaynağına sahip olunmaması,

- Hizmet akdi veya SGK kapsamında geçmiş primli çalışma hayatı olunması

Yaşlılık maaşları, sigortalı olarak çalışılan tarihe göre belirleniyor. Bundan dolayı, yardım yapılacak kişilerin sigortalı çalışma geçmişi olması gerekiyor.

Yaşlılık maaşı başvuruları nasıl yapılıyor?

Yaşlılık maaşı başvuru işlemleri için gerekli olan evraklarla beraber başvuru dilekçenizi SGK'ya şahsi olarak teslim etmeniz gerekiyor. Söz konusu yardım yalnızca 65 yaş ile üzerindeki vatandaşlara yapıldığı için evraklarınızı e-Devlet sisteminden kolaylıkla çıkartabilirsiniz. Sisteme giriş yapmak için şifrenizin olması gerekiyor. E-Devlet şifresi olmayan vatandaşlar herhangi bir PTT şubesinden iki lira karşılığında kolaylıkla şifrelerini alabilir.

Yaşlılık maaşı başvurusu için gerekli evraklar nelerdir?

Yukarıda belirtilen şartlara uyan kişilerin başvuru işlemlerini tamamlamak için gerekli evrakları SGK'ya iletmesi gerekiyor. SGK yaşlılık maaş yardımı için gerekli evraklar şunlardır:

- T.C Kimlik belgesinin kopyası,

- İkametgah belgesi

- Gelir durumunu gösteren belge

- Muhtaçlık belgesi

- Yaşlılık maaşı başvuru formu

 yaşlılık maaşı

Yaşlılık maaşı başvuruları nereye yapılıyor?

Başvuru şartlarına uyan ve evraklarını tamamlayan vatandaşların başvuru işlemlerini yapmaları için SGK kurumuna gitmesi gerekiyor. Başvuru işlemleri kurumun "Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü" bölümünde yapılmaktadır. Ayrıca, il ve ilçe müdürlükleri ya da temsilcilerine de giderek başvurunuzu yapabilirsiniz. Yaşadığı bölgede SGK olmayan vatandaşlar için bir başka alternatif ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'dır.

Yaşlılık maaşı kimlere verilmez?

Yaşlılık maaş yardımı bazı durumlarda verilmemektedir. Yaşlılık maaşından yararlanamayacak kişiler şunlardır:

- Gelir beyanında bulunmayan kişiler,

- Hanedeki toplam gelir miktarının asgari ücreti geçtiği kişiler,

- Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekliye ayrılmış kişiler,

- Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan ödenek alan kişiler,

- Nafaka alan kişiler,

- Nafaka alabilecek durumda olan kişiler,

- Aktif şekilde Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında çalışan kişiler,

- Sosyal Güvenlik Kurumu priminin ödenmesi ya da ödemenin devam ettiği,

- Sosyal hizmetlere bağlı şekilde harçlık, burs veya ödenek alan kişiler,

- Hane halkının maaş toplamlarının 3/1'inin belirlenmiş olan muhtaçlık sınırının üstünde çıktığı kişiler yaşlılık maaşı alma haklarını kaybederler ve söz konusu maaş yardımından yararlanamazlar.

2022 yaşlılık maaşı ne kadar?

3 ayda bir olarak verilen maaşın miktarı 500 TL'dir. Yardımdan yararlanan vatandaşlar toplamda 1500 TL ödenek alıyorlar.

Yaşlılık maaşı sorgulaması nasıl yapılıyor?

Yaşlılık maaşı sorgulama işlemleri e-Devlet aracılığı ile yapılabiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal