Yaşlanma Geciktirilebilir mi?

Yaşlanmanın sırrı yüzyıllardır çözülmeye çalışılıyor. Bu konuya dair her gün yeni bilgiler ortaya çıkmaktadır. Peki yaşlanmamak mümkün mü? Yaşlanma geciktirilebilir mi?

29.03.2021-10:09 - (Son Güncelleme: 29.03.2021-10:09) Yaşlanma Geciktirilebilir mi?

Ünlü şair Cahit Sıtkı Tarancı, 'Otuz Beş Yaş' şiirinde 'Yaş 35 yolun yarısı' olarak nitelemiştir. Bugün için bu şiiri yazsaydı 'Yaş 45 yolun yarısı' derdi. Araştırmalar insan ömrünün uzadığına işaret ediyor. Hatta Amerika'daki bir laboratuvarda insan hücrelerinin yüz elli yıl yaşayacağına dair çalışmalar yayınlanmıştır. 

Yaş ilerledikçe eskiden görülmeyen birçok hastalık da gün yüzüne çıktı. Örneğin, demansın en çok görülen şekli Alzheimer şu anda hepimizin korkulu rüyası. İleriki yıllarda ömür daha da uzadığı zaman bunun gibi belki birçok hastalık daha ortaya çıkacaktır.

YAŞLANMA NASIL BAŞLAR?

Vücudumuzun en küçük yapı taşı hücredir. Aslında hücrenin yapısının bozulmasıyla ve hücrenin çekirdeğinde bulunan vücudumuzun tüm şifrelerini barındıran DNA'nın fonsiyonunu kaybetmesiyle yaşlılık başlar. Çok daha detaylı tarif etmek gerekirse; biz ne yersek, ne içersek, ne solursak yani özetle dışarıdan vücuda aldığımız besinler ve diğer maddeler hücre içinde vücudumuza enerji üretmek üzere yakılır. Yakıtın arta kalan bölümüne serbest radikal denir. Bunu soba yandıktan sonra arta kalan odunun ya da kömürün külleri olarak düşünün. Bu atıkların büyük bir bölümü vücudun savunma mekanizması tarafından yok edilir. Serbest radikal miktarı ne kadar az olursa hücredeki tahribat da o kadar az olur. Vücudun savunma mekanizması ve hormonal dengesi bozulmaya başladığı zaman hücreye zarar veren serbest radikal ve diğer etmenler hücrenin sonunu hazırlar. İşte yaşlılık dediğimiz hadise bu anda başlamış olur. Yaşlılık dediğimiz fizyolojik süreçte hücrelerimiz ne kadar sağlam kalırsa o kadar kaliteli yaşlanırız. Belli yaştan sonra vücudumuzun serbest radikal gibi hücremize zarar veren maddeleri yok edecek savunma sistemleri sekteye uğrar, hormon düzeylerimiz dengesizleşir, her organımızı yenileyen kök hücre miktarlarımız artık işini yapamaz hale gelmektedir. 

YAŞLANMA BELİRTİLERİ

Vücudun her organında bulunan ve çeşitli nedenlerden dolayı hasar almış organının yenilenmesini sağlayan yetişkin kök hücreler artık işlevini yapamaz hâle gelir Genetiğimizde kodlu olan sistemik hastalıklar vücudumuzun savunma mekanizması iyi işlemediği için açığa çıkmaya başlar. Organlarda hasarlar meydana gelmeye başlar ve doğal olarak fiziki olarak görünümümüz bozulur. Metabolizma yavaşlar, yağ miktarımız artar, cinsel fonksiyonlarımız azalır, hareket kabiliyetimiz azalır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal