Kanser Hastalarına 18 Ay Maaş

Sosyal güvenlik mevzuatımızda engellilere basit bir şekilde emeklilik imkânı verilmeye çalışırken işgücü kaybına uğrayan yani malul olan sigortalılar için de erken emeklilik hakkı sağlıyor.

17.02.2018-09:49 - (Son Güncelleme: 17.02.2018-12:29) Kanser Hastalarına 18 Ay Maaş

Sosyal güvenlik mevzuatımızda engellilere basit bir şekilde emeklilik imkânı verilmeye çalışırken işgücü kaybına uğrayan yani malul olan sigortalılar için de erken emeklilik hakkı sağlıyor. Malulen emeklilik şartları özellikle kanser ve türevleri hastalıkları olan kişilerde farklılık gösteriyor. Malulen emekli olabilmek için çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğunu gösterir rapora ihtiyaç var. Bununla birlikte en az 1.800 gün (5 yıl) prim ödemiş olması ve sigorta olduğu tarihten şimdiye kadar 10 sene geçmesi de gerekiyor. 1.800 gün prim borçlanarak, (doğum, askerlik gibi) de tamamlanabiliyor. 10 senelik sigortalılık süresinin istisnası da var. Eğer kişi sürekli birisinin bakımına muhtaçsa 10 senelik sigortalılık süresi de istenmiyor. Malulen emeklilikte sigorta öncesindeki rahatsızlıklar değil çalışmaya başladıktan sonra ortaya çıkan hastalıkları kapsıyor.

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK OLDU

Kanser hastalarının özelindeki uygulamaların detayları da belli oldu. Malulen emeklilik şartları ile ilgili çıkartılan yönetmeliklerde ve uygulanan değişikliklerle kanser hastalarına özel bir imkân sağlanıyor. Kanser türüne göre değişmekle beraber gerekli prim ve sigorta şartı bulunan sigortalılar belli bir süre malûl sayılıp maaş alabiliyor. Bu süre 18 ay olarak belirtilirken bazı hastalıklarda 12, bazılarında ise 24 ay olarak değişiyor. Kanser hastalarının teşhisten itibaren 1 sene içinde başvurmaları kaydıyla sağlık kurulu raporu istenmeksizinn yani yüzde 60 şartına bakılmaksızın malûllük aylığı bağlanabiliyor. Bu zaman sonunda kanser hastalığına bağlık olarak çalışma gücü kaybı göz önünde bulunduruluyor. Kayıp yüzde 60 ve yukarı ise malûllük aylığı devam ediyor. Yüzde 60 ve altında ise ya da iyileşmişse maaş ödeme yapılmıyor.

Son Dakika Yaşam Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal