Yasalaşan yargı paketiyle birlikte artık ev eşyalarına haciz tarihe karışıyor

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yeni yasayla birlikte evdeki buzdolabından ütüye kadar birden çok ev eşyalarına haciz konmasının önü kapandı. Aynı ailedekilerin cep telefonu, bilgisayar ve tabletlerine de el konulamayacak.

30.03.2023-12:29 - (Son Güncelleme: 30.03.2023-16:36) Yasalaşan yargı paketiyle birlikte artık ev eşyalarına haciz tarihe karışıyor

Yargıda yeni düzenlemeleri kapsayan İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edildi. TBMM Genel Kurulu, önceki gün yargı paketini ele alınıp kabul etti. Yasa şu değişiklikler içermekte.

Anneler çocuklarının yanına gidiyor

Sabah'ta yer alan habere göre; kamuoyunu uzun süredir beklediği düzenleme hayata geçti. Cezaevinde bulunan ve çocukları ağır hasta olan anne hükümlülerin cezaları ertelenecek. Meclisten geçtiBu kapsamda 10 yıl ya da daha az hapis cezası verilen kadın hükümlünün engeli sebebiyle bakıma muhtaç ya da ağır hasta 18 yaş altında çocukları varsa cezasının infazını bir yıl ertelenecek. Erteleme süresi her seferin 6 ayı geçmemek üzere en çok 4 kez uzatılabilecek.

Ev eşyaları haczedilemeyecek

Çamaşır, buzdolabı gibi ev eşyaları haczedilemeyecek. Ayrıca aile bireylerine ait bilgisayar ve cep telefonları için de aynı kural geçerli olacak. İcra takibine konu alacağa yetecek miktarı aşacak şekilde haciz yapılamayacak.

Uyuşturucu kullanana rehabilitasyon

Sentetik uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin imal ve ticareti suçunu işleyenlerin cezaları yarısı oranında artırılacak. Uyuşturucu suçundan cezaevinde bulunanlar için tedavi ve rehabilitasyon programlarına katılma zorunlu olacak.

O eşyalara el konulmayacak

Arabulucuya gidecek

Kiracı-ev sahibi ile komşular, aralarındaki anlaşmazlıklar için mahkemeye gitmeyecek. Kat mülkiyetinden kaynaklı konularda öncelikli olarak arabulucuya gidilecek.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal