Yaş aldıkça ortaya çıkan hastalıklarla baş etme metotları!

İnsanlar yaş aldıkça vücudun belli bölgelerinde değişiklik ve denge değişimi olabileceğini aktaran Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi, yaşla paralel olarak; tansiyon, diyabet ve bunlara bağlı beyin ve damar tıkanıklığı hastalıklarında artış gözlemlendiğini vurgulayarak, ilerleyen yaşlarda yaşam kalitesini artırmak ve engelli olma durumu yaşanmaması için egzersiz ve sağlıklı beslenmenin büyük önem taşıdığını kaydetti.

30.01.2024-15:28 - (Son Güncelleme: 30.01.2024-18:04)

AA’dan edinilen bilgiye göre Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Terzi, teknolojinin gelişmesinin sonucu ortaya çıkan modern yaşam tarzı, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ortalama yaşı uzattığını, bunun da nörolojik hastalıklarda artışa neden olduğunu belirtti.

Yaşlılar için beslenme ve egzersiz

Yaşa paralel olarak hastalıklar ortaya çıkabilir!

Yaş aldıkça çeşitli hastalıkların ortaya çıkabileceğini aktaran Terzi, "Yaşla paralel tansiyon, diyabet ve bunlara bağlı beyin ve damar tıkanıklığı dediğimiz hastalıklarda da artış gözlemleniyor. Yaşlılarda beyin damar hastalıkları en önemli özürlülük nedeni ve aynı zamanda tabii ki ölüm nedenidir. Beyinde damar tıkanıklığı veya bir beyin kanamasından sonra hastalar özürlü kalabildiği gibi ölümcül durumlarda ortaya çıkabiliyor’’ şeklinde uyarılarda bulundu.

Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme şart!

Yaşlılar için beslenme ve egzersiz

Teknolojinin gelişmesinin sadece hastalıkları beraberinde getirmediğini ayrıca beyin damar hastalıklarıyla ilgili olarak da teknolojinin ilerlemesiyle her geçen gün tedavi şekillerinin de değişikliğe gidildiğine işaret eden Terzi, şu ifadeleri kullandı: "Beyin damar hastalıklarında özellikle hızlı müdahaleyle beraber erken dönemde var olan damar tıkanıklığının açılması, hastaların yaşam kalitesini oldukça konforlu hale getirebiliyor. Türkiye'de pek çok buna benzer uygulamalar var. İlerleyen yaşlarda yaşam kalitesini artırmak ve özürlülük durumunu engellemek için egzersiz ve sağlıklı beslenme önemlidir. Bizim amacımız sağlıklı bir yaşlanmayı sağlamak. Kişinin çok daha erken dönemde hastalıkla mücadele yapması, varsa risk faktörlerini azaltması, düzenli egzersiz yapması, beslenme alışkanlıklarına dikkat etmesi gerekir."

Nöroloji klinikleri her zaman yaşlı nüfusun yanında olacak!

Beslenme şekillerinden de bilgilerini paylaşan Terzi, özellikle Akdeniz tipi bir beslenme alışkanlığının kişinin yaşlılığında daha sağlıklı olmasını sağlayacağını belirterek şu ifadeleri kullandı: "Onun için biz hastalarımıza ilaçları veriyoruz ama sağlıklı beslenin, sağlıklı egzersiz yapın ve kendinize bu alanda da dikkat edin diyoruz. Yaşlı nüfusa engellilik nedeniyle bakıcı desteği gerekebiliyor ve özel tedavi yöntemleri gerekebiliyor. Yaşlı bir insanın tanısında, tedavisinde hastalıklarının mücadelesinde her zaman nöroloji klinikleri onların yanında oluyor, onların var olan problemlerini en aza indirmek açısından da destek olmayı sağlıyor."

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal