Yargıtay’dan milyonlarca çalışanı ilgilendiren karar: İndirim söz konusu değil

Yargıtay, milyonlarca özel sektör çalışanın yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Yargıtay, çalışanların kullanılmayan yıllık iznine yönelik ücretinde indirim yapılmasının mümkün olmadığına karar kıldı.

25.03.2023-17:08 - (Son Güncelleme: 25.03.2023-17:08) Yargıtay’dan milyonlarca çalışanı ilgilendiren karar: İndirim söz konusu değil

Bir özel güvenlik şirketinde çalışan vatandaş, iş sözleşmesinin haksız olarak feshedildiğini ifade ederek İş Mahkemesi’nin yolunu tuttu. Kıdem ve İhbar tazminatı ile yıllık izin ücreti alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etti.

Konu Yargıtay'a taşındı

TRT Haber’de yer alan habere göre; bilirkişi, sözleşmesi feshedilmiş çalışanın, yıllık izin ücreti alacağından yüzde 30 indirim yapılmasına karar verdi. Kararı her iki taraf avukatının da temyiz etmesinden sonra konu Yargıtay’a taşındı.

Yargıtay, çalışanın kullanılmayan yıllık iznine yönelik ücretinden indirim olmasının mümkün olmadığına karar kıldı.

Konu Yargıtay'a taşındı

Kararı yorumlayan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarkan Zengin, işçinin iş sözleşmesi devam ederken dinlenme hakkını ya da yıllık iznini ücrete dönüştüremeyeceğini, hakkından vazgeçmeyeceğini ifade etti.

İşveren ödemek zorunda

Zengin, "İş sözleşmesi sonlandığı andan itibaren de bu kullanmadığı izin varsa bu izinlerinin paralarını işveren ödemek zorunda." İfadelerini kullandı.

Çalışanların verimli çalışması için hafta tatilleri ve yıllık izinler de anayasal bir hak.

Zengin, Yargıtay'ın çalışanın uzun süre dinlenme hakkını kullanmadan çalışmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğuna dair hükmünün bulunduğunu da hatırlattı.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal