Yargıtay'dan Emsal Karar: Lüks Harcama Kusur Sayılmaz!

Dairenin kararında, bir boşanma davasında kusurlu olarak bulunan çiftten kadının durumunun iyi olması sebebiyle erkeğe tedbir nafakası verilmesini doğru bulmadı. İşte detaylar...

13.01.2022-09:30 - (Son Güncelleme: 13.01.2022-10:06) Yargıtay'dan Emsal Karar: Lüks Harcama Kusur Sayılmaz!

Uzun süren yargılama sonrasında ilk derece mahkemesince ortak kusurlu bulunan çift boşanırken, kadının durumunun iyi olmasından kaynaklı olarak erkek lehine nafaka verilmesine hükmetti. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin bu kararını, "Kadının mali durumunun iyi olması erkek yararına tedbir nafakası tayinini haklı kılmaz" diyerek bozdu. Aynı zamanda boşanma nedenleri arasındaki kadının lüks harcamaları da kusur sayılmadı. 

DAVANIN REDDİNİ İSTEDİ 

Eskişehir'de yaşayan Ayten T., eşi Yunus T. ile mal paylaşımı sebebiyle yaşadığı tartışma sonrasında evi terk ederek Fethiye'ye gitti. Fethiye'de yaşamaya başlayan Ayten T., kocası Yunus T.'nin kendisini öldürmekle tehdit ettiğini, evden kovduğunu, baskı uyguladığını belirterek boşanma davası açtı. Bunun üzerine Yunus T. de, Ayten T.'nin tekrar Kuşadası'na dönerek orada yaşamak istediğini, daha sonra evi terk ettiğini, eşinin habersiz yaptırdığı estetik ameliyatı ile lüks harcamalarını sorun etmediğini, iddiaların doğru olmadığını, davanın reddini istedi. 


MAL PAYLAŞIMI SEBEBİYLE TARTIŞMA ÇIKTI 

Ayten T.'nin, Yunus T.'den rahatsız olması ve ailenin yaşamış olduğu ekonomik sıkıntılara rağmen tekrar Kuşadası'na gidip orada yaşamasını istediği, taraflar arasında mal paylaşımı sebebiyle tartışma çıktığı, Yunus T.'nin eşine tehdit içeren sözler sarf ettiği, tarafların boşanmaya sebep olan olaylarda ortak kusurlu olmaları nedeniyle her iki davanın da kabulü ile boşanmalarına karar verildi. 


20 BİN LİRALIK YOKSULLUK NAFAKASI

 Mahkeme Ayten T. ve Yunus T.'nin tazminat taleplerini reddetti. Yunus T.'nin bin lira emekli maaşı ve bin 200 lira kira gelirine sahip olmasına rağmen üç yıllık kirayı peşin aldığı ve kesintilerden sonra geriye 600 lira emekli maaşının kaldığını göz önünde bulundurdu. Ayten T.'nin yüklü bir mal varlığına sahip olduğu, kira gelirinin 10 bin liranın üzerinde olduğu, erkeğin bu durumunun geçici olduğunu dikkate alan mahkeme, Yunus T.'nin lehine aylık 800 lira tedbir nafakası ile toptan 20 bin lira yoksulluk nafakası almasına hükmetti. 


DİNİNE İMANINA KÜFÜR ETTİ 

Yerel mahkemenin kararı sonrasında hüküm Ayten T. tarafından erkeğin lehine hükmedilen tedbir ve yoksulluk nafakası ile kadının reddedilen tazminat ve nafaka talepleri yönünden temyiz edildi. Temyiz istemi sonrasında dosya Yargıtay 2. Hukuk Dairesine geldi. Daire heyeti, kocanın eşini "öldürmekle" tehdit ettiği, "dinine imanına" diyerek sinkaflı küfürler ettiğinin anlaşıldığına dikkat çekerek, Ayten T.'den kaynaklanan evlilik birliğini temelinden sarsıcı nitelikte hiçbir kusurlu tutum ve davranışın ispatlanamadığına değindi. 

HÜKMÜN BOZULMASINA KARAR VERİLDİ 

Yunus T.'nin devamlı ve düzenli gelirinin bulunduğunun, ayrıca kira gelirinin de olduğu anlaşıldığı bildirilen daire kararında, Yunus T. lehine "geçimi" için geçici tedbir alınmasını gerektirici bir sebep bulunmadığından bahsedildi. Ayten T.'nin mali durumunun iyi olmasının, Yunus T. lehine tedbir nafakası tayinini haklı kılmayacağından bahsedilen kararda, bu husus nazara alınmadan koca yararına tedbir nafakası tayin edilmesinin doğru bulunmadığı belirtilerek, hükmün bozulmasına karar verildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal