Yargıtay’dan emsal karar! Gurbetçi Türk işçiler haklarını alabilecek

Yurt dışında çalışan Türkler için Yargıtay dan emsal bir karar çıktı. Yurt dışında faaliyet gösteren şirkette çalışanların, haklarının o ülkenin hukuk kurallarına göre hesaplanmasına karar verildi. İşte detaylar…

09.07.2022-16:39 - (Son Güncelleme: 09.07.2022-16:39) Yargıtay’dan emsal karar! Gurbetçi Türk işçiler haklarını alabilecek

Yurt dışında birçok yerli firma faaliyet göstermekte. Bu firmalar ise çalışanlarına kendi ülkelerinin koşulları üzerinden hakla sağlamakta. Ancak Yargıtay dan gelen haberle, artık yurt dışında faaliyet gösteren Türk firmalarının, Türk işçilerine o ülkenin hukuk kurallarına göre ödeme yapmalarına karar verdi. 

Yurt dışında çalışan Türkler hakkında emsal karar 

Yurt dışında bir HES ve baraj inşaatında çalışan Türk işçi, haklarının ödenmediğini iddia edeek soluğu mahkemede aldı. Haftanın 7 günü 19.00 ile 07.00 saatleri arasında çalıştığı hatta, özel günler ve resmi tatillerde de çalıştığını ancak bunların ücretlerini alamadığını belirtti. Şirketin haklarının alınmasını talep etti. Davalı şirket ise personelin iddialarını yalanladı. Mahkemenin olaya el atması üzerine, "Somut uyuşmazlıkta, davalı şirketler oluşturdukları adi ortaklığın Arnavutluk yasalarına göre kurulup tescil edilen bir kuruluş olduğu ortadadır. Davacı ile davalı şirketler arasında imzalanan yurtdışı iş sözleşmesinde, tarafların iş ilişkisindeki hak ve yükümlüklerinin Arnavutluk mevzuatına atıf ile belirlendiği gibi 9. maddesinde de sözleşme maddelerinde belirtilen hususlarda Arnavutluk Cumhuriyetinin İş Kanununa göre hareket edileceğinin düzenlendiği görülmektedir. Diğer yandan, davacı söz konusu iş sözleşmesi çerçevesinde tüm hizmet süresi boyunca sadece davalıların Arnavutluk'ta bulunan işyerinde çalışmış olup, bu durumda mutad işyerinin de işçinin işini fiilen yaptığı yer olan Arnavutluk olduğu sabittir. Tüm bu hususlar dikkate alındığında, taraflar arasında MÖHUK'un 27/1. hükmü çerçevesinde hukuk seçimi anlaşması bulunduğundan ve aynı zamanda Arnavutluk hukukunun, mutad işyeri hukuku olduğu gözetildiğinde uyuşmazlığa bu hukukun tatbik edilmesi gereklidir. Bu durumda yapılacak iş; Mahkemece gerekirse Arnavutluk hukukunda uzman bir bilirkişiden de rapor alınmak suretiyle uyuşmazlığın Arnavutluk Hukukuna göre çözümlenmesinden ibarettir. Netice itibariyle; uyuşmazlıkta uygulanacak hukukun yanlış tespitiyle sonuca gidilmesi bozmayı gerektirmiştir’’ şeklinde karar verildi. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal