Yapmayanlar ceza alacak! Ev sahipleri dikkat: Yarın sona eriyor

Beklenen geri sayım başladı, emlak vergisi birinci taksit ödemelerinde son gün yarın. Konut, bina, arsa ve iş yeri gibi gayrimenkul sahipleri ödemeleri yüz yüze veya e-Devlet üzerinden yapabiliyor. Bazı vatandaşlar ise vergiden muaf olacak. İşte detaylar...

30.05.2024-12:57 - (Son Güncelleme: 17.06.2024-16:13) Yapmayanlar ceza alacak! Ev sahipleri dikkat: Yarın sona eriyor

Emlak vergisi ilk taksit ödemelerinde süre yarın doluyor. Ödeme için yarın son gün.

Türkiye'de bina, arsa ve iş yeri gibi gayrimenkulleri bulunanlar artık bu vergiyi ödemekle yükümlü.

Geçen yıl gayrimenkul satın alanların bu yıl vergisini ödemesi gerekiyor. Bu yıl satın alınan mülkün ilk emlak vergisi ödeme dönemi ise 2025'te başlayacak.

Emlak vergisi taksitleri hem nakit hem de kredi kartı ile ödenebiliyor. Ödeme yöntemleri ise çeşitlilik gösteriyor. Gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyelerden, belediyelerin internet sitelerinden ya da e-Devlet'ten ödemeler yapılabiliyor.

Vergiden muaf olanlar

Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konut sahibi emekliler ile emekli dul ve yetim aylığı alanlar emlak vergisi ödemeyecekler. Engelliler, gaziler ve hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler de bu vergiden muaf.

Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, Emlak Vergisi Kanunu'na göre genellikle kamu kurum ve kuruluşlarına ait binaların, vakıf, dernek ve sendikalara ait binaların, yabancı elçilik binalarının bu vergiden muafiyeti bulunduğunu söyledi.

Ödemeyenlere ise aylık yüzde 4,5 gecikme zammı uygulanacak. Emlak vergisinin her iki taksiti tek seferde ödenebiliyor. Taksitlerini zamanında ödemeyenler ise cezalarla karşı karşıya kalacak.

Tolu, verginin ödenmemesi durumunda gecikme zammı uygulandığını belirterek, "1 Haziran'dan itibaren verginin ilk taksitini ödemeyenlere aylık yüzde 4,5 oranında gecikme zammı uygulanacak" dedi.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal