Yapay Zeka İt Dalaşında İnsana Karşı Kaybetmiyor

Hava savaşlarında pilotların yerini insansız hava araçları ve yazılımlar alıyor. ABD’de DARPA’nın gerçekleştirdiği testte yapay zeka insanı 5-0 yendi.

24.08.2020-16:25 - (Son Güncelleme: 24.08.2020-16:22) Yapay Zeka İt Dalaşında İnsana Karşı Kaybetmiyor

ABD Savunma Bakanlığına bağlı DARPA’nın programı dahilinde yeni nesil havacılık stratejilerinin test edildiği ACE faaliyeti gerçekleştirildi. İt Dalaşı adıyla da bilinen savaş jetleri arasındaki mücadelelerde yapay zeka yazılımı tarafından kontrol edilen F-16’ların tüm simülasyonlarda insanlara karşı üstün gelmesi dikkat çekti.

YAPAY ZEKA İNSANI YENDİ

ACE faaliyetine birçok takım katıldı ancak aralarında kazanan Heron Systems takımının yapay zekası oldu. Bu yapay zeka, gerçek bir F-16 pilotu ile karşı karşıya geldiğinde ise rakibinin uçağını 5 kez üst üste düşürmeyi başardı. Üstelik yarışmayı kazanan yapay zekanın, bu karşılaşmadan önceden mücadelelerinden elde ettiği tecrübeler de sıfırlanmıştı. Bu sayede insanın kontrol ettiği F-16 daha uzun süre hayatta kalmayı başardı.

GELECEKTE PİLOTLARA İHTİYAÇ OLACAK MI?

Yapay zekaların öğrenme hızının insandan daha hızlı olması gelecekte savaş pilotların gerekliliğini sorgulatırken DARPA Stratejik Teknoloji Ofis Müdürü Timothy Grayson, turnuva sonrasında yaptığı açıklamada “ Bugün burada gördüklerimize insan-makine simbiyozunun başlangıcı demek istiyorum. İnsanın kokpitte oturduğu ve uçağın ise yapay zekâ algoritmalarından biri tarafından uçurulduğunu düşünün.  Tam bir silah sisteminin oluştuğu bir ortamda insan en iyi yaptığı şeye yani stratejik düşünmeye odaklanırken yapay zekâ ise yapay zekânın en iyi yaptığı şeyi yapacak.” dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal