Yaklaşık 200 Kovid-19 Aşı Adayının Başarı Garantisi Yok

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs aşığı için yaklaşık 200 aşı adayının klinik çalışmaları devam ederken, DSÖ yetkilileri, mevcut aşı adaylarının işe yarayıp yaramayacağına dair hiçbir garanti olmadığını söyledi.

22.09.2020-10:50 - (Son Güncelleme: 22.09.2020-10:48) Yaklaşık 200 Kovid-19 Aşı Adayının Başarı Garantisi Yok

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan merkezinde videokonferans üzerinden basın toplantısı düzenledi.

Bugün başlayacak olan Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurul toplantılarından önce ülkelere çağrıda bulunan Ghebreyesus, DSÖ salgına karşı küresel aşı ve tedavi programına (ACT Accelerator) destek verilmesini istedi.

Ghebreyesus, program için 35 milyar dolar gerektiğini ancak şu anda yalnızca 3 milyar dolar toplandığını, DSÖ'nün yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı ve tedavisinde hedefe ulaşabilmesi için acilen 15 milyar dolara ihtiyaç olduğunu belirtti.

DSÖ’nün yönetiminde gerçekleşen Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı'nın (COVAX) önemine değinen Ghebreyesus, COVAX sayesinde pandeminin kontrol altına alınacağını, salgın kaynaklı ölüm sayılarının azalacağına ve üretilecek aşının tüm ülkelere eşit olarak dağıtılmasını sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılacağını belirtti.

DSÖ 2021 SONUNDA 2 MİLYAR DOZ AŞIYA ULAŞMAYI HEDEFLİYOR

Ghebreyesus, koronavirüs tedavisi için dünya genelinde yaklaşık 200 aşı adayının klinik ve klinik öncesi test aşamasında olduğu söyledi.

Deneme aşamasında olan aşı adaylarının tamamının başarı garantisi olmadığını vurgulayan Ghebreyesus, ‘Şu anda geliştirme aşamasında olan herhangi bir aşının işe yarayacağına dair hiçbir garantimiz yok’ dedi.

Ghebreyesus, DSÖ olarak hedeflerinin 2021 yılının sonuna kadar 2 milyar doz aşıya ulaşmak olduğunu belirtti.

DSÖ Genel Direktörü, daha fazla aşı adayının ‘etkili ve güvenli’ bir aşı bulma şansını artıracağına dikkat çekti.

Toplantıya katılan, Küresel Aşı ve Aşılama Birliği (GAVI), üst yöneticisi Dr. Seth Berkley ise bir soru üzerine Çin'in henüz COVAX programına katılmadığını belirtti.

Berkley, Çin ile bu konuda görüşmelerin devam ettiği bilgisini paylaştı.

Bunun yanı sıra, yapılan açıklamada, COVAX programına şu ana kadar 156 ülkenin katıldığı belirtildi. Bu ülkeler arasında Çin'in yanı sıra ABD'de de yer almadı.

‘VİRÜSÜN ÇOK ÇEŞİTLİ AKTARIM BİÇİMLERİ VAR’

DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan ise koronavirüsün bulaşıcılığına ilişkin sorulan soru üzerine, virüsün damlacıklar yoluyla bulaştığına inandıklarını, havalandırmanın yetersiz olduğu kalabalık ve kapalı ortamlarda aerosol parçacıklarının da yayılımda etkili olabileceğini belirtti.

Ryan, ‘Kanıtlara dayanarak, hala çok çeşitli aktarım biçimleri olduğuna inanıyoruz’ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal