Whatsapp’ta dolandırıcıların iki yöntemi ortaya çıktı: O numaralara dikkat

Son dönemde Whatsapp üzerinden kullanıcıları hedef alan dolandırıcılar, dünyaca ünlü markaların isimlerini vererek kişileri para kazanma vaadiyle dolandırıyor. Hedeflerinde ise bankacılık gibi kritik bilgiler yer alıyor. İşte detaylar...

24.07.2023-16:31 - (Son Güncelleme: 24.07.2023-17:21)

Whatsapp platformu, son dönemde dolandırıcıların en çok başvurduğu alanlardan birisi oldu. Kişilere ‘adınız terör soruşturmasında geçiyor’ tarzı yalanlar söyleyerek karşı taraf üzerinde baskı kuruluyor ve onlardan belli miktarlarda para isteniyordu.

Gerek kamu kurum ve kuruluşlarının uyarıları gerek medyanın bu konudaki haberleriyle bu tarz dolandırıcılık girişimlerinin sayısı azaldı. Ancak suçlular da boş durmadı. Yüksek gelir tuzağıyla banka hesabınızın kiralanması, isminizin bahis sitelerinde geçmesi, uluslararası kumar organizasyonlarına bilerek ya da bilmeyerek dahil olmanız gibi suçlar daha sık görülmeye başlandı.

Dolandırıcılar Türkiye’deki kullanıcıları gözüne kestirdi

Ancak son haftalarda Türkiye’de farklı bir yöntem de daha sık karşımıza çıkmaya başladı. Hindistan, Pakistan, Endonezya ve hatta kimi zaman ABD, İngiltere gibi yerlerin alan kodlarını kullanarak iletişime geçen dolandırıcıların bu işteki iletişim araçları Whatsapp…

Bilmediğiniz yabancı bir numaradan size gönderilen mesajda genellikle Google, Youtube, Apple gibi dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin isimleri geçiyor. Dolandırıcılar, bu şirketlerin ismini vererek, orada çalıştıklarını ve size verecekleri küçük bazı görevlerle çok ciddi kazanç elde edebileceğiniz yalanını söylüyor.

Örneğin mesajlardan birinde, “Eğer kabul ederseniz size Google üzerinden bir mağaza ismi yollayacağız. Tek yapmanız gereken bu mağazaya puan olarak 5 yıldız vermek” yazıyor. Burada mesajı alan kişi bunun çok kolay bir iş olduğunu düşünüp, görevi kabul etmek istiyor. Dolandırıcılık süreci de bundan sonra başlıyor.

Whatsapp Dolandırıcı

Bazı görevler verip para kazandığınızı söylüyorlar

TRT'den Sertaç Aksan'ın haberine göre, bu noktada dolandırıcılar genelde iki farklı yöntem izliyor. Öncelikle size bazı görevler verip, para kazandığınızı söylüyorlar. Ancak parayı doğru adrese gönderdiklerinden emin olmak için de öncelikle size verecekleri bir banka hesabına para yollamanızı istiyorlar. Dolandırıcılara göre siz parayı yolladığınızda IBAN hesabınız onların sistemine otomatik olarak kaydoluyor ve bundan sonra vereceğiniz her oy için ödeme otomatik gerçekleşiyor.

Tabii ki böyle bir sistem yok. Sizin paranızı aldıktan sonra o numaraya bir daha ulaşma şansınız olmuyor. Eğer sadece küçük bir meblağ para yolladıysanız belki şanslı bile sayılabilirsiniz çünkü dolandırıcıların en önemli hedeflerinden biri mobil hattınızı tamamen ele geçirmek.

Mobil hattınız ile istedikleri her şeyi yapabilirler

Dolandırıcıların tek yöntemi mağaza puanı vereceğiniz yalanıyla sınırlı değil. Temel olarak çok basit görünen ve yaptığınız takdirde güzel paralar kazanabileceğiniz sahte yöntemler de sıkça kullanılıyor.

Eğer karşınızdaki dolandırıcılar biraz daha profesyonel ise işler sizin için daha da zorlaşabiliyor. Bu tür kişilerin hedefinde sizin cep telefonu hattınızı ele geçirmek oluyor.

Öncelikle size o işi yapabilmeniz için gerekli olduğunu öne sürdükleri bir form ya da benzeri belgeyi indirebilmeniz için link atıyorlar. Ancak bu linke tıkladığınız anda cep telefonunuz kötü amaçlı kişilerin saldırısına açık hale geliyor.

Sahte link ile aslında sizin telefon hattınızı mobil uygulama üzerinden yönetebiliyor. Bu da haliyle tüm bankacılık işlemleriniz başta olmak üzere kritik uygulamalar için size gelmesi gereken güvenlik kodlarının doğrudan dolandırıcıların eline geçmesi anlamı taşıyor.

Whatsapp Dolandırıcı-1

Whatsapp üzerinden bilinmeyen numaraları engelleyebilirsiniz

Hattınıza erişebilen dolandırıcıların ilk yaptığı işlerden biri de Whatsapp üzerinden hesabınıza erişim sağlayıp sizin oturumunuzu kapatmaları oluyor. Böylece aslında Whatsapp’ınız da çalınmış oluyor ve haliyle kişisel konuşmalarınız, fotoğraf ve videolarınız, rehberinizdeki isimlerin kayıtlı tüm bilgileri de kötü amaçlı şahısların eline geçiyor.

Türkiye’deki numaraların bahsettiğimiz kötü amaçlı grupların eline nasıl geçtiğine dair henüz resmi bir açıklama yok. Uzmanlarsa bilinmeyen numaralardan gelen çağrılar, mesajlar ve özellikle bu gibi yerlerden gelen linklere karşı son derece dikkatli olunması gerektiğinin altını çiziyor.

Whatsapp üzerinden bilmedikleri numaraların araması ya da mesaj atmasını engellemek isteyenler basit bir ayarla bunu yapabiliyor. Bunun için uygulama üzerinden önce ayarlar kısmına gelmek gerekiyor. Gizlilik sekmesinde yer alan 'aramalar' başlığında ise 'bilinmeyen kullanıcıları sessize al' ayarının açık olması bilmediğiniz numaralardan gelecek çağrıları otomatik olarak sessize alıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal