Vücuda stres yükleniyor hayatınız kısıtlanıyor!

Kronik stres, insan sağlığına etkisi oldukça tehlikeli, hormon salınımına doğrudan etkisi olan stresin bazı fiziksel sorunlarda meydana gelebiliyor. Peki stresin zararları nelerdir? Vücuda yansımaları nelerdir? Sizler için derledik… Detaylara haberimizde yer almaktadır.

03.01.2024-18:06 - (Son Güncelleme: 03.01.2024-18:06) Vücuda stres yükleniyor hayatınız kısıtlanıyor!

Baş ağrıları, eklem ağrıları, nefes darlığı ve hatta kas ağrıları bu zararlı etkilerden bahsedeceğimiz zararı, kalp krizi geçiriyormuş gibi hissettiren hızlı kalp atışları. Solunum sorunları, eklem ağrıları ve hatta bulanık görmeye kadar varabilecek Sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bunlar ölümcül bir hastalığın belirtileri gibi görünebilir ama stresle baş etmeye çalışırken vücudunuzun verdiği tepkinin göstergesi olduğunu söylememiz mümkün.

Stresin etkilerinde ulaşılan sonuçlar henüz çok yüzeysel 

stresin zararları

Uzmanlar uzun zamandır stresin altında olan bireylerin vücudun neredeyse her yanını tek tek etkilediğini ve bu hissin kalp hastalığı ve bağırsak sorunları gibi bir dizi sonuçlara kadar götürebiliyor. Psikiyatrist Dr. Peter Zafirides, araştırmaların stresin insan vücudu üzerindeki etkileri konusunda ulaşılan sonuçların yüzeysel kalındığını ifade etti.

Stresin etkisi sigara ve obezle aynı

Zafirides'e ifadesine göre"zihinsel durumumuz ile fiziksel sağlığımız arasındaki karmaşık ilişkiyi" olduğunu söyleyebiliriz. 2018'de Kaliforniya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırma, anksiyete, stres ve depresyon gibi önemli ruhsal etkisi olan kişilerin felç veya kalp rahatsızlığı geçirme olasılığının sigara içen veya obez kişilerle aynı olduğu anlaşıldı.

Stres tüm vücudun işlenişini etkiliyor

stresin zararları

Bütün hastalıkların başlangıç noktası beyindir. Spesifik olarak, duyguyla ilgili organın merkezindeki amigdala. Bir tetikleyici ortaya çıktığında bu bölge adrenal bezlere sinyaller göndererek onlara kortizol ve adrenalin adı verilen hormonları salgılamaları sağlanıyor. Vücudu korumaya geçmesi yönünde sinyalleri veren hormonlar olarak biliniyor. Bu hormonlar, koltuk altları ve kasıklardaki apokrin bezlerine sinyal göndererek terlemeye neden oluyor. Ayrıca vücutta daha fazla oksijen açısından zengin kan akışı tetikleniyor. Böylece kalp atışınız ve nefesiniz hızlanırken kendinizi refleksler konusunda hızlı hareket ettiğinizi ifade ediyorsunuz.

Stresin ortaya çıkardığı diğer sorunlar

Şiddetli stres tüm vücudun tepki vermesine neden olarak yüksek tansiyon, bağışıklık sisteminin zayıflaması, baş ağrıları ve hormonal sorunlar gibi kalıcı sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Stresli olduğunuzda kortizol ve adrenalin dalgalanmaları ekstra kan akışını karşılamak için kalbin daha hızlı kan pompalamasına neden olur. Kan damarları daralmaya başlar, bu da kan basıncını yükseltir ve kanın kalp kaslarına ulaşmasını zorlaştırır. Stresli olduğunuzda kaslarınızın yaralanmalardan korunmak için gerilme olasılığı da daha yüksek. Bu gerginlik sırt ve omuz ağrılarına ve baş ağrılarına yol açabilir. Nefes almanın hızlanması aynı zamanda hava yolunu daraltan ve nefes almayı zorlaştıran astımın etkilerini şiddetlendirebilir. Stres zamanlarında karaciğer, enerjiyi artırmak için şeker glikozu üretir. Bu da kan şekerinin yükselmesine neden olur. Kısa vadede yüksek kan şekeri kendinizi aç, susuz hissetmenize ya da daha sık idrara çıkma gereksinimi duymanıza neden olabilir. 

stresin zararları

Stresin doğurganlığa etkisi

Ayrıca baş ağrılarına, bulanık görmeye ve yorgunluğa da yol açabilir. Stres yeterince uzun süre devam ederse doğurganlığı da etkileyebilir. Beyin görüntüleme çalışmaları yüksek kortizol seviyelerinin cinsiyet hormonları, östrojen ve progesteronun hassas dengesini bozabileceğini gösteriyor. Bu kadınların adet dönemlerinin düzensiz olduğu ve yumurtlamadıkları adet dönemlerinin olabileceği anlamına gelir.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal