Volvo 'Fosilsiz Çelik' Hamlesiyle Tarihe Geçti

İsveçli çelik üreticisi SSAB ile işbirliği yapan Volvo, çelik üretiminin tümünü etkileyecek bir hamleyle ileri adım attı.

18.06.2021-15:33 - (Son Güncelleme: 18.06.2021-15:33) Volvo 'Fosilsiz Çelik' Hamlesiyle Tarihe Geçti

Çevre dostu çalışmalarını, hizmetlerine ve operasyonlarıyla bütünleştirmeye çalışan Volvo, otomobil dünyasındaki ilkleri arasına bir yenilik daha katmaya hazırlanıyor.

Volvo, otomotiv endüstrisinde kullanılacak fosilsiz, yüksek kaliteli çeliğin geliştirilmesi için Türkiye'de de hizmet veren İsveçli çelik üreticisi SSAB ile ortaklık başlattı. Bu ortaklıkla birlikte Volvo, SSAB ve HYBRIT girişimiyle çalışan ilk otomobil markası olacak.

Geleneksel olarak demir cevheri bazlı çelik üretimi için ihtiyaç duyulan taş kömürünü fosilsiz elektrik ve hidrojenle değiştirmeyi amaçlıyor. Sonucun, neredeyse hiç karbon ayak izi olmayan, dünyanın ilk fosilsiz çelik üretim teknolojisi olması bekleniyor.

Ortaklık kapsamında, çelik endüstrisinde fosilsiz çelik geliştirme alanında geleceğe yönelik projeler gerçekleştirilecek.

Volvo 2025 sonrasında fosilsiz çelik kullanmaya başlayacak Volvo, işbirliğinin bir parçası olarak HYBRIT’in İsveç, Luleå’daki pilot tesisinden, hidrojeni azaltılmış demirden yapılan SSAB çeliğini kullanan ilk otomobil üreticisi olacak. Bu çelik test amaçlı kullanılacak ve bir konsept otomobilde kullanılabilecek. SSAB, 2026 yılında piyasaya ticari ölçekte fosilsiz çelik sunmayı planlıyor.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ VOLVO'YA İLKLERİ YAŞATIYOR

Emniyet kemerinin mucidi Volvo, gelecek seneden itibaren tüm araçlarda hız sınırını trafikteki yaralanma ve ölümleri düşürmek için 'saatte 180 kilometre' ile kısıtlayacağını söyleyerek, yine bir güvenlik önlemine öncülük etmişti.

Firmadan yapılan açıklamada, 2021 model araçlar da 'saatte maksimum 180 kilometre' hız limiti uygulamasına geçilecek. Firmanın 2020 Vizyon'u kapsamında alınan kararın hedefi, trafikte yaralanma ve ölümleri düşürmek.

OTOMATİK HIZ KISITLAMASI ÜZERİNDE ÇALIŞIYORLAR

Bunun için hız kontrol ve sanal çevreleme teknolojisini kullanacak olan firma, aynı zamanda hastane ve okul bölgesinde otomatik olarak hız kısıtlaması üstünde de çalışacak.

'ÖNCÜ OLMAMIZ GEREKTİĞİNE İNANIYORUZ'

Açıklamada fikirlerine yer verilen Volvo'nun üst yöneticisi (CEO) Hakan Samuelsson, otomobil üreticilerinin, hız yapma ve sarhoş olarak araç kullanma gibi sorumsuz hareketlerle başa çıkmak için teknoloji kullanma hakkı ya da sorumlulukları olup olmadığı hakkında bir tartışma başlamak istediklerini söyledi. Samuelsson, "Bu hususta kesin bir yanıtımız yok, fakat öncü olmamız gerektiğine inanıyoruz." sözlerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal