Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin iklim değişikliği hakkında yaptığı açıklamada, Rusya'nın iklim koruma konusunda uluslararası çabalara aktif olarak katıldığını ve gelecekte de katılacağını vurguladı. Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Paris Anlaşması'ndaki bütün yükümlülükleri yerine getirdiğini belirten Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sözlerine şu şekilde devam etti; " Rusya dünyadaki yeşil enerji konusunda dünyanın en iyilerinden biri."
Rusya’nın diğer ülkelerde olduğu gibi küresel ısınmanın olumsuz etkilerini yaşadığını belirten Vladimir Putin, Rusya’nın çölleşme, erozyon ve sel felaketleri ile karşı karşıya olduğunu belirtti.
Rusya’da son yıllarda ortalama sıcaklığın 3 kat arttığını belirten Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkenin kutup noktalarında bulunan kısımlarda yoğun bir buz erimesi yaşandığını bildirdi. Vladimir Putin sözlerine şu şekilde sürdürdü; "Doğal olarak ülkemiz iklimin korunmasına yönelik uluslararası çabalara aktif olarak katılmaktadır. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Paris Anlaşması kapsamındaki tüm yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz."
Sera gazı emisyonunu azalmak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını aktaran Vladimir Putin, nükleer santraller, hidroelektrik santralleri, rüzgar ve güneş enerjisi santralleri gibi ülkedeki karbon içermeyen kaynaklardan gelen enerji payının yüzde 40 olduğunu, en düşük karbonlu yakıt olan doğal gazın da buna dahil edilmesi halinde bu payın yüzde 86’ya ulaştığını söyledi.
Rusya'nın en geç 2060 yılına kadar karbon emisyonunu sıfırlayacağını belirten Vladimir Putin, Rusya'da biriken sera gazı emisyonunu Avrupa Birliği ülkelerinden daha az olmasını hedeflediklerini aktardı.
Paris İklim Anlaşması, sera gazını azaltmayı amaçlayan bir anlaşmadır. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında 22 Nisan 2016’da imzalanmıştır. 196 ülkenin imzasını taşıyan Paris İklim Anlaşması 4 Kasım 2016 yılından itibaren yürürlüktedir.
Paris İklim Anlaşması, iyimser tahminlerle birtakım iklim sorunlarına çözüm bulmayı amaçlar. Bu kapsamda belli başlı amaçları şu şekildedir;
- Küresel sıcaklık artışına paralel olarak artan dünya yüzey ısısını sanayi devrimi öncesi dönemin ısı seviyesine getirmek.
- Küresel çaptaki sera gazı salınımının azaltılması.
- Sera gazını azaltmak amacıyla devletlerin her türlü imkânı seferber etmesine destek olmak.
- Küresel ısınmanın etkilerini minimal düzeye indirmeyi amaçlayan Paris İklim Anlaşması’ndan çıkmak karşısında ülkelere herhangi bir yaptırımda bulunulmuyor.