Viyana Kongresi

Viyana Kongresi’nde alınan kararlar Osmanlı Devleti’ni nasıl etkilemiş ve hangi olayla geçerliliğini yitirmiştir konu başlığı altında Restorasyon devri kapsamlı bir biçimde incelenmelidir.

25.07.2020-13:00 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-12:57) Viyana Kongresi

Bu dönemin restorasyon devri olarak adlandırılmasının asıl sebebi Fransız İhtilali ile bozulmuş olan siyasi dengelerin tam manası ile eski haline geri getirilmesidir.

Korkulu Rüya Fransız İhtilali

İmparatorluklar için en temel korkulu rüyaların başında kesinlikle Fransız İhtilali geliyor. İmparatorluk denildiği zaman kesinlikle çok uluslu yapı akla gelmektedir. Özgürlük, eşitlik ve adalet kavramlarının üzerine kurulan bu ihtilalde de her ulusun kendi geleceğini tayin etme imkanı olduğu dile getirilmektedir. Bu durumun en net imparatorlukları etkilediği görülüyor.

Fransız İhtilali sadece yaşandığı ülke ile sınırlı kalan bir tarihi olay olmamıştır. Tüm dünyadaki düzeni alt üst eden bir yapısının olduğu da ayrıca görülmektedir. Hali hazırda akla gelen milliyetçilik akımının ve savunulan değerlerin büyük bir kısmının direkt olarak Fransız İhtilali ile yakından ilişkili olduğu fark edilmektedir. Özgürlük ve eşitlik hala uğruna çaba sarf edilen unsurlar arasındadır. Yüzyıllar önce gerçekleşmiş bir tarihi olay etkisini ve tazeliğini korumaktadır.

Dönemin Özellikleri Nelerdir?

Viyana Kongresi’nde alınan kararlar Osmanlı Devleti’ni nasıl etkilemiş ve hangi olayla geçerliliğini yitirmiştir sorusunun yanıtını alırken Restorasyon Dönemi’ni yakından takip etmeniz gerekiyor;

  • Restorasyon Dönemi’nin temel kriteri Fransız İhtilali’nin olumsuz etkisinin silinmesidir.
  • Rusya, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere imparatorlukların dahil olduğu bir düşünce sistemidir.
  • Milliyetçilik akımının imparatorluklar ve tüm çok uluslu yapılar üzerindeki etkisi oldukça açıktır.
  • Bu kongre imparatorluklar ile alakalı olsa da Osmanlının neden katılım sağlamadığı merak edilmektedir. Öncelikli olarak Osmanlı devletine karşı çifte standartlı bir bakış açısının hakim olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu hususlara bakıldığı zaman aslına bakılırsa yeni bir düzene geçmenin İmparatorluklar arasında ne derece korku yarattığını görebilirsiniz. İmparatorlukların almış oldukları kararların sonrasında en azından milliyetçilik akımının olumsuz etkisinin ortadan kaldırılması hedeflenmiştir.

Bu Kongre Osmanlıyı da Koruyacak Mı?

Viyana Kongresi’nde alınan kararlar Osmanlı Devleti’ni nasıl etkilemiş ve hangi olayla geçerliliğini yitirmiştir; Osmanlı’da çıkan Rum isyanının desteklenmesi ilke beraber bu sistem geçerliliğini kaybetmiştir. Normal koşullarda alınan kararlara göre isyanların bastırılması ve imparatorlukların korunması hedeflenmektedir. Fakat söz konusu Osmanlı olunca durum pek de böyle işlememiştir.

Osmanlıda milliyetçilik akımının desteklendiği ve hatta parçalanmanın hızlanması için ek adımlar atıldığı da fark edilmektedir. Bu durumun Restorasyon Dönemi’nin kapanış noktası olduğu da belirtilmelidir. Sistem aynı zamanda Meternich sistemi olarak da tanımlanmaktadır. Fakat geçerliliğin ve verimliliğin çok dönemsel olduğu ve olayın nerede geçtiğine göre tutumun değiştiği fark edilmektedir. Avrupa dengeleri korunurken Osmanlının dağılmasının milliyetçilik ile hızlanması konusunda avuçlar ovuşturulmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal