Video oyunlarından işitme kayıplarına davetiye!

Son zamanlarda çocuklar arasında yaygınlık gösteren video oyunları, dünya genelinde yapılan araştırma sonucuna göre, çocuklarda işitme kayıplarına ve kulak çınlamasına yol açtığı belirlendi.

18.01.2024-12:00 - (Son Güncelleme: 18.01.2024-18:02)

Uluslararası yapılan bu araştırma ABD, İsviçre, Çin ve Avustralya'dan görev alan araştırmacıların ışığında gerçekleştirildi. 14 ayrı araştırmayı inceleyerek, 54 bin yetişkin ve çocuğunda dahil olduğu bu çalışmanın sonucuna göre, video oyunları ve işitme kaybı arasında bir ilişki olduğu anlaşıldı. Çalışmanın detaylarına "BMJ Public Health" adlı dergiden ulaşabilirsiniz.

Video oyunlarından hastalıklara sebebiyet veriyor!

Çalışmada görev alan Odyolog (işitme bilimi) ve Epidemiyolog(hastalıklara sebep olan nedenlerin ve hastalığın etkilerinin incelenmesini kapsayan bilim dalı) Dr. Lauren Dillard kamuoyuna bir açıklamada bulundu: "Araştırma, uzun süre video oyunu oynayanların, (oynamayanlara kıyasla) işitme kaybı ve kulak çınlaması yaşama riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor.’’

Kalıcı işitme kaybına yol açabilir!

Müzik dinlerken ses seviyesine dikkat

Saatlerce yüksek ses ile kulaklıkta maruz kalmak kulağın içinde yer alan duyu hücrelerini yorduğunu dolayısıyla işitmenin sağlığı açısında tehlikeli olduğunu ifade eden Dillard, "Bu durum, geçici işitme kaybına veya kulaklarda çınlamaya neden olabilir. Düzenli veya uzun süreli gürültüye maruz kalmak da zamanla kalıcı işitme kaybına yol açar’’ dedi.

Ses seviyelerine dikkat!

Müzik dinlerken ses seviyesine dikkat

Özellikle kulaklık kullanıldığında, ses seviyesinin sürekli dikkat edilerek gerektiği yerde müdahaleler yapılması gerektiğini tavsiye eden Dillard,"İşitme duyunuzdaki değişikliklere dikkat ettiğinizden emin olun. İşitme kaybının temel belirtileri arasında kulak çınlaması, tiz sesleri duymada zorluk ve konuşmaları takip etmekte güçlük yaşama yer alır’’ şeklinde konuştu.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal