Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmenliği (VHKİ) nedir? VHKİ olma şartları ve görev tanımı

Açılımı Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmenliği VHKİ, son zamanların araştırılan meslekleri arasında yerini almaya başladı. Bu yazımızda ise Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmenliği (VHKİ) nedir? sorusuna yanıt bulurken aynı zamanda VHKİ olma şartları ile birlikte VHKİ görev tanımlarına ilişkin bilgileri de bulabileceksiniz..

26.06.2022-23:27 - (Son Güncelleme: 26.06.2022-23:27) Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmenliği (VHKİ) nedir? VHKİ olma şartları ve görev tanımı

Son zamanlarda özellikle kamu kurum ve kuruluşlar için yayınlanan ilanlarda, adı çok fazla duyulan mesleklerden bir tanesi de VHKİ’dir. VHKİ, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni’nin kısaltılması şeklinde tanımlanır ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olan memur mesleğidir.

Yazımızın devamında VHKİ mesleğine tabi olan devlet memurlarının görev ve sorumlulukları ile ilgili bilgiler paylaştık ve bu bilgilerle birlikte Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmenliği (VHKİ) nedir? sorusunu da yanıtını vermiş olduk..

Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmenliği (VHKİ) nedir

VHKİ görev tanımı nedir, ne iş yaparlar?

Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni (VHKİ) kendisine verilen görevleri ve yetkileri çalışmış oldukları kurumlara göre farklılık gösterebilir. 657'ye tabi Devlet Memurları Kanunu kapsamında olan VHKİ personellerinin genel görev tanımları şöyledir;

- Kurumun tüm yazışma işlerini yürütür,

- Verilen bilgileri istenen şekilde toparlar ve kaydeder,

- Evrakların bilgisayar ortamında hazırlar ve imzalanmasını ve arşivlenmesini sağlar,

- Verilerin sisteme girilip girilmediğini denetler, hata var ise onnları düzeltir.

VHKİ olma şartları

VHKİ, olabilmek için ilk olarak Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girilmesi gerekir. Alınan başarılı puan sonrası kamu kurumlarının VHKİ ilanlarını takip ederek uygun görülen ilana başvuru yapılması gerekiyor. Bunun dışında VHKİ mesleği bilgisayarlı çalışılması gereken bir meslek olmasından dolayı adayları ellerinde mutlaka bilgisayar sertifikası gibi farklı sertifikalar da olmak zorundadır. 

Her yıl gerçekleştirilen VHKİ alımlarına bakıldığında bu meslek için kamu kurumları en düşük 85 gibi bir puan ile alım yaptığı görülmüştür. 

VHKİ alımı yapan kurumlar farklı öğrenim ve başvuru şartlarını talep etme yetkisine sahiptir. talep edebilirler. Bunun dışında genel olarak ortak başvuru şartları şöyle sıralanmıştır;

 - T.C. vatandaşı olmak,

- Kamu haklarından mahrum olmamak,

- Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırmasında sonuçları olumlu çıkmak.

VHKİ memurları nerelerde çalışır?

Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni olan memurların çalışma alanları epey geniştir. VHKİ'ler Valiliklerde, Bakanlıklarda, Kaymakamlıklarda, HSYK’da, YSK bünyesinde, Müftülüklerde, Belediyelerde ve DHMİ gibi bütün kurum ve kuruluşlarda görev alabilirler. Genel olarak bilgisayar başında çalışan VHKİ'ler masa başı memuru olarak tanımlanır. Diğer memurlardan tek fedarkları teknolojiyle onlardan daha fazla iç içe çalışırlar.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal