Vergi ve Ekonomi Paketi yürürlüğe girdi: Yerli otomobil Togg'u da yakından ilgilendiriyor!

Bu senenin son aylarında üretime geçmeye hazırlanan yerli elektrikli otomobil Togg’u da oldukça ilgilendiren “Vergi ve ekonomi paketi” Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.

15.04.2022-12:02 - (Son Güncelleme: 15.04.2022-14:09) Vergi ve Ekonomi Paketi yürürlüğe girdi: Yerli otomobil Togg'u da yakından ilgilendiriyor!

Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesine karar verildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan "Vergi ve ekonomi paketi" doğrultusunda; muhtarlara 14 bin 750 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpılması yoluyla bulunan miktarda verilen aylık ödeneğin net tutarının, net asgari ücret tutarını geçmemesi durumunda aradaki fark, ödenek için tahmin edilen usul ve esaslar bünyesinde herhangi bir vergi ve kesintiye uğramadan ayrı bir şekilde ödemesi yapılacak.

Vergi ve Ekonomi Paketi yürürlüğe girdi: Yerli otomobil Togg'u da yakından ilgilendiriyor!

Ülkemize yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler, çalışma veya oturma izniyle birlikte 6 aydan daha çok yurt dışında hayatını sürdüren Türk vatandaşları ile kanuni ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan ve bir iş yeri ya da daimi temsilci aracılığıyla Türkiye'de kazanç elde etmeyen kurumlara yapılan konut veya iş yeri teslimlerinde, Katma Değer Vergisi'nden muaf olmak için bir senelik elde tutma şartı 3 seneye artırılacak.

Togg'u da yakından ilgilendiriyor

Bir veya birden daha fazla özel sağlık kuruluşu ile sözleşme yaparak hekimlik faaliyetini yürüten diş hekimleri ve hekimler, serbest meslek erbabı statüsüne alınacak ve kazançları serbest meslek kazancı hükümlerine göre vergilendirilerek alınacak.

Söz konusu pakette doğuştan elektrikli yerli otomobil Togg'u da fazlasıyla ilgilendiren bir düzenleme yer alıyor. Bu bağlamda sera etkisi yaratan egzoz gazı salınımını tamamen yok edecek teknolojilerin geliştirilmesi için özellikle Türkiye'de elektrikli araç üretenlerin yatırım teşvik belgesi bünyesindeki mühendislik hizmetleri 31 Aralık 2023'e kadar KDV alınmayacak.

Vergi ve Ekonomi Paketi yürürlüğe girdi: Yerli otomobil Togg'u da yakından ilgilendiriyor!

Seyahat acentelerinin 2022 yıllık aidatlarının bulunmasında bu yıl için tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranının yüzde 50'sine bakılacak.

Hazine taşınmazlarının rayiç bedel aracılığıyla yapılan direkt satışlarında, satış bedelinin peşin ödenmesi halinde yüzde 20 indirime tabi olacak.

İmar planı olmayan ya da imar planında tarımsal amaç için ayrılan Hazineye ait tarım arazileri, 31 Aralık 2019'dan önce en az 3 seneden beri tarımsal amaçla kullanan ve kullanımlarının halen devam ettiği Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen kullanıcılarına, cari yıl ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 seneye kadar doğrudan kiralama imkanı verilecek.

Üzerinde yerleşim yeri olması sebebiyle orman sınırlarının dışına alınarak tapuda Hazine adına tescil edilen taşınmazların kadastrosu uygulanacak. Kadastro tutanağının beyanlar hanesindeki bilgiler tapu kütüğünün beyanlar hanesine de aynı şekilde aktarılarak hak sahipliği belirlenecek. Söz konusu taşınmazlar, 2/B alanlarında kalan taşınmazların satışına ilişkin hükümlerle karşılaştırılarak hak sahiplerine direkt olarak satışı yapılacak

Tasfiye edilen tasarruf finansman şirketlerindeki sözleşmelerin devri

Söz konusu kanunla birlikte, tasfiye edilen tasarruf finansman firmalarının tasarruf dönemi müşterilerinin mağduriyetlerinin gidermek için bir düzenleme yapıldı.

Vergi ve Ekonomi Paketi yürürlüğe girdi: Yerli otomobil Togg'u da yakından ilgilendiriyor!

Tasfiye edilen şirketlerin elinde bulunan mal varlıklarının bu tasarruf tutarlarını ödeyememesi ve şirketlerde kaynak açığı bulunması sebebiyle, tasarruf dönemi müşterilerinin mağdur edileceği düşünülerek; varlıkları yükümlülüklerine denk gelmeyen tasarruf finansman şirketlerinin, tasarruf dönemindeki müşterilerine ait tasarruf finansman sözleşmeleri, Finansal Kiralama Faktoring Finansman Ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu'na intibak dönemindeki veya intibak sürecini bitirerek faaliyet izni verilen tasarruf finansman şirketlerine devredilmesine karar verildi.

Devredilen sözleşmelerle birlikte müşterilere iade edilecek tasarruf tutarları Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) aracılığıyla şirketlere nakden ödenecek.

Sözleşmesini alan şirkette devam ettirmek isteyen kullanıcının tasarruf tutarı, devralan şirketin isteği üzerine tasfiye masası uyarınca devralan şirkete mutabakat döneminden itibaren bir ay içinde nakden ve defaten yapılacak. Tasfiye masasının devraldığı şirkete ödenecek tutar, müşterinin devreden şirkete ödemiş olduğu tasarruf tutarı ile kısıtlı kalacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal