Velilerin şikayetleri üzerine MEB harekete geçti

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) özel okulların eğitim giderlerimden ayrı olarak “sosyal etkinlik” ve “genel gider” kalemleri adı altında ücret talep etmesine ilişkin veli şikayetlerini değerlendirmeye aldı.

02.02.2023-15:13 - (Son Güncelleme: 02.02.2023-17:23) Velilerin şikayetleri üzerine MEB harekete geçti

Özel okulların ara sınıf ücretlerine yeni eğitim öğretim döneminde yüzde 65 oranında zam sınırlaması koyulmuştu. Mevzuata göre, özel okullar, gelecek yıl ara kademedeki öğrencileri kapsayacak şekilde yüzde 65’lik zam oranını, Milli Eğitim Bakanlığının Bilişim Sistemleri (MEBBİS) programına "eğitim ücreti" olarak işlemek zorunda. Bu nedenle bu oranın üstündeki zammı sistem kabul etmiyor.

Velilerden ücret talep ediliyor

Kimi özel okullar Bakanlığın kararlaştırdığı fiyatlandırması dışına çıkarak özek okul ücretlerinin yanı sıra “genel gider” ya da “sosyal etkinlik” gibi kalemler içinde velilerden ek ücretler talep edildiği öğrenildi.

Bu kapsamda özel okulların yeni eğitim öğretim yılı için ön kayıt ve diğer işlemlerin hızlandığı bu zamanlarda velilerin şikayetlerinde de artış gözlemlendi. Mili Eğitim Bakanlığı, velilerin şikayetlerini değerlendirmeye aldı. 

Veliler şikayetçi

"Kademeli ceza sistemi"

İlgili mevzuat göre, öğrenci kayıt sözleşmesinde yer almayan bir kalemin veliden istendiğinin tespit edilmesi halinde "kademeli ceza sistemi" uygulanıyor

İlk değerlendirmede, şikayetler doğruysa, öncelikle özel öğretim kurumuna asgari ücretin 5 katı kadar idari para cezası uygulanması gündeme gelebiliyor.

Aynı durumun tekrarı olduğunda ise asgari ücretin 25 katı kadar idari para cezası kuruma tebliğ edilebiliyor. Mevzuat, aynı fiilin üçüncü kez işlenmesi halinde kuruma kapatma cezası verilebilmesini içeriyor.

Velinin isteğine bağlı

Bunun yanında öğrenci kayıt sözleşmesinde, "eğitim ücreti" dışında kalan "yemek, kahvaltı, takviye kursu, yatakhane, kitap, kırtasiye, servis ve etüt" adıyla 8 kalemde tanımlanan giderler "velinin isteğine bağlı" hizmet kalemleri olarak sıralanıyor.

Bakanlık, velilerin "isteğe bağlı" bu hizmetlerin zorunlu olarak eğitim giderlerine dahil edilmesiyle ilgili şikayetlerini de değerlendiriyor.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal