Vefat Halinde Kredi Borcu Ne Olur?

Kredi çekip borç henüz bitmemişken hayatını kaybetmek hayatta herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Peki, böyle bir durumda kalan borçlar için süreç nasıl işler? Ölen kişinin borcu kime kalır?

18.06.2021-16:42 - (Son Güncelleme: 18.06.2021-16:42)

Gündelik hayatımız içerisinde pek çok kişi çeşitli ihtiyaçlarını giderebilmek için kredi çekmektedir. Bunun devamında hayatın gereklerinden olan vefat halinde kişiyi ne beklediği merak edilenler arasında yer almaktadır. Haberimiz içerisinde 'vefat halinde kredi borcu ne olur?' 'hayat sigortası durumu' gibi konuların ayrıntılarını okuyabilirsiniz.

VEFAT HALİNDE KREDİ BORCU NE OLUR?

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki bu konudaki en kritik noktalardan birisi ölen kişinin krediyi kullanırken hayat sigortası yaptırıp yaptırmamış olması durumudur. Özellikle konut kredisi kullanımı olurken sigorta yaptırmak bu tarz uzun vadelerde yüksek meblağlar ödenen kredilerde daha önemli bir konudur.

Kredi kullanımı devam ederken ekstra masraf olarak görülen hayat sigortası bu gibi bir durumlarda önemli hale gelir ve vefat eden bireyin borcu sigorta tarafından ödenir. Fakat sigorta olmaması durumunda bu söz konusu borçlar kişinin mirasçılarına intikal eder.

HAYAT SİGORTASI OLMASI DURUMUNDA NE OLUR?

Hayat sigortası, kredilerde mecbur tutulmamak ile birlikte bankalar tarafından genellikle yaptırılması tavsiye edilir. Bu sigorta konut, ihtiyaç ya da taşıt kredisi farkı gözetmeksizin her türlü kredi kullanımınızda uygulanmaktadır.

Aslında hayat sigortasını yaptırmış olmanız sizin için daha doğru bir tercih olacaktır. Bunun nedeni de sigortanın temel amacı olan size ait borçları ödemekle yükümlü olmaktır. Yani bir başka ifade ile kredi borcu devam eden biri hayatını kaybettiği takdirde, bazı istisnai durumlar dışında tüm borçları sigorta şirketi tarafından ödenir.

Bu istisnalar ise şu şekildedir:

Borçlunun ölümü halinde intihar vb. şüpheli bir durum olması durumunda sigorta ödeme yapmayabilir. Bu gibi bir durumda sigorta şirketi otopsi yapılmasını talep edebilir.

Krediyi kullanan kişi, hayat sigortası yaptırmış olduğu esnada mevcut bir hastalığı olduğu durumda bu hastalığı poliçede belirtilmemişse fakat sigorta şirketi hastalığın bu durumda kişide mevcut olduğunu tespit ederse ödeme yapmaz.

HAYAT SİGORTASI OLMAMASI DURUMUNDA NE OLUR?

Kredi borcu henüz bitmeden vefat eden bir kişi hayat sigortası yaptırmamışsa eğer yasal varisleri tüm borçlarını üstlenmek zorundadır. Çünkü miras durumlarında yapılan dağıtım, borçlanmada durumunda da geçerlidir.

Varisler kredi borcunu ödemek istemiyorsa mirası reddederek redd-i miras yapma hakları bulunmaktadır. Bu gibi bir durumda ölen kişinin borçlarından mesul olma hali de ortadan kalkmış olur. Vefat eden kişinin hayat sigortası yoksa ve çekilen krediye de bir kefil gösterdiyse bu gibi durumda kefil takip altına alınır. Kefil yoksa mirasçılardan tahsil yolu tercih edilir.

Yani, nasıl ki vefat eden birinin malları ve alacakları mirasçılarına devir oluyorsa, borçları da aynı şekilde devir olur. Bu nedenle de kredi kullanırken hayat sigortasını gereksiz bir masraf gibi görmeden yaptırmak oldukça önemli bir konu olarak ele alınmalıdır. -

Bankalar kişinin normal yollar ile gerçekleşen ölümü sonucu borçları için mirasçıları ve mirası üzerinden bir sonuca varamadığı durumlarda borç en son batık kredi olarak değerlendirme işlemine alınır. Bununla birlikte ölüm nedeninin sel, deprem gibi doğal afetlerden kaynaklanması durumlarında ise bankalar politikaları doğrultusunda borcun tümüyle silinmesi yoluna da gidebilir.

KREDİ KARTI BORCU NE OLUR?

Kredilerde olduğu gibi kredi kartında da aynı şey söz konusudur. Yani vefat eden kişinin yaptırmış olduğu hayat sigortası olduğu durumda kredi kartı borçları sigorta şirketi tarafından ödenir. Bu gibi bir durumda sigorta şirketinin ödeyeceği tutar poliçe içerisinde bildirilmiş olan teminat miktarı tutarı kadar olur.

Kredi kartı borcu ödemesi teminat miktarı üzerinden uygulanmasının ardından varsa geriye kalan tutar vefat eden kişinin yakınlarına devrolur.

Bu konuda ölen kişinin mirasçılarının yapması gereken, ölen yakınlarının ölüm kağıdı ile birlikte banka şubesine ulaşarak borç durumunu sorgulatmaktır. Bu işlemin ardından ise sigortası olup olmadığı bilgisini öğrenerek eğer sigorta yaptırılmış ise evraklarla bankaya başvurulmalıdır. Eğer mirasçılar bu borcu ödemek istemezler ise redd-i miras yaparak olası kredi kartı borcunu da ödemekten muaf olabilirler.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal