Vefat eden babadan emekli maaşı almak için gerekli koşullar nelerdir? Yetim aylığı nasıl sorgulanır?

Birikmiş yetim maaşlarının ne kadar olduğu ve babadan emekli maaşı alabilmenin şartlarını öğrenmek isteyenler sorgulamalar yapıyorlar. Her iki sorunun da cevabını haberimizde yanıtladık işte detaylar...

18.05.2022-10:07 - (Son Güncelleme: 18.05.2022-10:07) Vefat eden babadan emekli maaşı almak için gerekli koşullar nelerdir?  Yetim aylığı nasıl sorgulanır?

Birikmiş yetim aylıklarının ne kadar ettiğini öğrenmek isteyen vatandaşların SSG'nın resmi sayfasına girip arama kısmına "Dul ve Yetim Maaşı (Aylığı) Sorgulama" yazmaları gerekmektedir. Bu sorgulamadan sonra kısa süre içerisinde kişiye yanıt verilecektir. Direkt olarak kurum üzerinden öğrenmek isteyenler ise kimlik kartlarıyla SGK çalışanlarına talepte bulunmaları gerekir.

Vefat eden babadan maaş alabilmenin şartları?

Yaşlılık ve ölüm sigortası için minimum 1800 prim günü ödemesi,

SGL üzerinden sigortalı olan kişiler, en az 5 yıl boyunca sigortalı olmalı ve 900 prim gününü ödemiş olmalılar,

Vefat eden babanın ölmeden önce emekli olması,

Vefat eden babanın SGK'ya olan tüm borçlarının ödenmiş olması gibi şartlar yerine getirildiği takdirde bu maaş alınabilmektedir.

Birikmiş yetim aylığı sorgulaması nasıl yapılır?

Bu sorgu E-devlet ve SGK müdürlükleri aracılığıyla yapılabilir.

Dul kalan kadın hem eşinden hem babasından maaş alabilir mi?

Her ikisinden de maaş alabilmek mümkündür fakat bu noktada da yine bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Kadının eşi babasından önce vefat ederse ve kadın da eşinin vefatından sonra bir evlilik yapmazsa babasından da maaş alma hakkına sahip olur. Kişiye bu iki maaş da tam şekilde bağlanmaz. Yüksek meblalı maaş kadına tamdan, düşük emekli maaşı alan kişinin maaş ödemesi kişinin hakkı olan tutarın yarısı üzerinden hesaplanır.

Babadan yetim aylığı ne kadar?

Yetim aylığı alan evlatların maaş payları %25'tir. Bununla birlikte babanın annesi ve babası da hayattaysa onlara ve eşlerine de maaş bağlanmaktadır. Maaş yüzdeleri şu şekildedir;

Dul karı ve koca için %50 (Aylık alacak yetim bulunmuyorsa dul eşler için yapılacak ödeme %75'e çıkar)

Eğer vefat edenin annesi ve babası da hayattaysa ve aynı zamanda bakıma da muhtaçsa annesine, babasına ve yetim çocukların %25 pay düşer.

Babadan kalan emekli maaşı almak için başvuru nereye yapılır?

Bu emekli maaşını alabilmek için SGK müdürlüklerine kişisel başvurunun yapılması gerekmektedir. Gerekli evrakları ve koşulları yerine getirdiği kanıtlanırsa kişilere yetim maaşı verilir. Şartla devam ettiği müddetçe yetim aylığı da verilmeye devam eder.

Yetim aylığı ne zaman yatırılmaya başlanır?

Bunun için gerekli işlemlerin tamamlanması beklenir ve işlemler tamamlandıktan sonra ki ay yetim maaşı yatmaya başlar. Yetim maaşı kişiye açılan Ziraat Bankası hesabına yatar.

Yetim maaşı birikebilir mi?

Yetim maaşı birikmesi kişinin babasını kaybetmesi ve yetim aylığı başvurusu yapana kadarki süreç içinde gerçekleşir. Gerekli şartlar yerine getirildiği zamana kadar ki süreçte biriken para da ilk maaşa yansıtılır.

Yetim aylı anneye devredebilir mi?

Yetim aylığını alan kızlar evlenirse yahut sigortalı bir işte çalışmaya başlarlarsa yetim babadan gelen emekli maaşını almaya devam edemezler. Bu maaş annelerine verilir ve dul maaş oranı %75 olarak düzenlenir.

Kadir Buğra Demir
kbugrademir@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal