Vefa hakkı nedir, nasıl kullanılır? Vefa hakkının geçerli olduğu durumlar

Gayrimenkul satışlarında kişilerin karşılaştığı vefa yani geri alım hakkına dair detaylar merak ediliyor. Peki, vefa hakkı ne oluyor? Vefa hakkı nasıl alınıyor, kullanım alanları nelerdir? İşte detaylar...

23.06.2022-01:47 - (Son Güncelleme: 23.06.2022-01:47) Vefa hakkı nedir, nasıl kullanılır? Vefa hakkının geçerli olduğu durumlar

Vefa hakkı, bir gayrimenkulü satan kişinin sattığı kişiden o gayrimenkulü aynı bedelle yeniden alabilmesidir. Vefa hakkı satışı yapılan taşınmaz malların tamamında geçerlidir. Vefa hakkı doğabilmesi için sözleşmeye ekleme yapmak veya yeni bir sözleşme yapmak gerekiyor. Ancak bu sözleşmenin noter onaylı veya Tapu Müdürlüğü tarafından düzenlenerek tapu kaydının olması gerekiyor.

Vefa hakkı nasıl kullanılıyor?

Bu hakkı kullanmak için satışı yapılan taşınmaz veya gayrimenkulün satış sözleşmesinde bu haktan bahsetmek gerekiyor. Satışı yapan kişi satış bedelinin hepsini peşin alacaksa bu da sözleşmeye eklenmelidir. Böylelikle satışı yapan kişi kendini güvence altına almış olur. Satışı yaptığı kişiyle anlaşmazlık yaşadığında almış olduğu ücreti satın alan kişiye iade edip geri alım hakkını kullanır.

Vefa hakkının süresi ne kadardır?

Geri alım hakkı sözleşmede belirtildiyse belirtilen süre sonunda ya da belirtilmediyse on yıl sonra biter.

Vefa hakkı hacizlerde geçerli olur mu?

Haciz geri alım hakkını engellemez.

 vefa hakkı nedir

Vefa hakkı başvurusunda istenen belgeler neler?

Noterden onaylanmış dilekçe, başvuru yapan veya temsilci olan kişilerin nüfus cüzdanı, taşınmazın niteliği, binalarda deprem sigortası.

Vefa hakkı başvuru ücretleri ne kadardır?

Başvuru sahiplerinden binde 7.5 damga vergisi, noterde düzenlenen senetlerde binde 5.94 tapu harcı ve maktu terkin harcı talep edilir.

Satış esnasında senet düzenlendiğinde ise yapılan işlemlerden harç dışı bir ücret talep edilmez.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal