Vatandaşın güvenli limanı altın tahtını sallıyor! Son bir yılın en düşük seviyesini gördü! Uzmanlar art arda uyarıyor

Altın fiyatları değer kaybetmeye devam ediyor. 5 haftalık süreç içerisinde düşüş gösteren altın ons fiyatları yüzde 2’nin üzerinde değer kaybetti. Gram altının piyasa değeri ise 955 TL’ye geriledi.

16.07.2022-13:08 - (Son Güncelleme: 16.07.2022-13:24)

Dolar fiyatlarındaki Yükseliş nedeniyle altının külçe fiyatı üzerinde baskılar devam ediyor. ABD Merkez Bankası'nın faiz artıracağına yönelik söylentiler üzerine altın fiyatları da düşüşe geçti. 

Altın fiyatları düşüşte

Spot altın fiyatı  yüzde 0,35 düşüş kaydederek ons başına 1703 dolar geriledi. Altın fiyatı bu hafta içerisinde yüzde 2.1 değer kaybetti. ABD’nin altın vadeli işlemleri ise  yüzde 0,2 düşüş göstererek 1701 dolar olarak görüldü. Haziran ayı içerisinde bin 30 TL üzerine çıkan gram altın bugün 955 TL'ye geriledi.  Ons altın düşüş yaşarken dolar/TL'deki artış da altın fiyatlarını sınırladı.

Altın Fiyatları Yükselir Mi

Altın fiyatları yükselir mi? 

ABD merkezli OANDA şirketinde analisti Jeffrey Halley, "Altın bu hafta daha güçlü hale gelen Amerikan doları karşısında zayıfladı. Ancak 1700 doların üstünde geçici bir taban oluşturmaya çalışıyor gibi görünüyor. Bununla birlikte 1750 dolar bölgesiyle sınırlı rallilerle anlamlı bir yukarı yönlü bir hızlanma belirtisi göstermiyor" ifadelerini kullandı.

Dolar altın fiyatlarını etkiliyor

Son 20 yıl içerisindeki dolar fiyatlarına baktığımızda 2022 yılında zirveye ulaşan dolar altın talebini de baskılamaktadır. FED tarafından açıklanacak olan faiz kararları merakla beklenirken FED'in 75 baz puanlık bir faiz artırımı uygulanacağı ifade ediliyor. Bazı yatırımcılar faiz artırımının 100 baz puan düzeyinde olacağını düşünürken Nomura ve Citigroup ekonomistleri bu ay 100 baz puanlık artış olacağını söylüyor.

Altın Neden Düşüyor

FED faiz kararları ne olacak? 

FED tarafından bu ay gerçekleştirilecek faiz kararları merakla bekleniyor. FED'in 100 baz puanlık faiz artışı yapması durumunda 1990 yılından bu yana yapılan en yüksek faiz artışı olacağı söyleniyor. 

Talha Keleş
talhakeles@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal