Vatandaşı Bezdiren Fahiş Fiyat Çilesi! Eylem Planı Başladı

Son zamanlarda marketlerdeki gıda fiyatlarında yükseliş vatandaşların tepkisine neden olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili ''Bu zulmün önüne geçeceğiz'' ifadelerini kullanmıştı.

21.09.2021-09:26 - (Son Güncelleme: 21.09.2021-10:15) Vatandaşı Bezdiren Fahiş Fiyat Çilesi! Eylem Planı Başladı

Market raflarında yer alan gıda ürünlerindeki fahiş fiyatlar vatandaşları canından bezdirdi. Aynı ürünün farklı marketlerde farklı fiyatlara satılması tepkilere yol açtı. Son 1 yılda yüzde 50'nin üzerinde zam uygulandı. Konuya ilişkin rahatsızlığını ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Bu zulmün önüne geçeceğiz'' demişti. Erdoğan'ın gıda ürünlerine uygulanan fahiş fiyatları önlemek amacıyla çeşitli tedbirler hayata geçecek.

FIRSATÇILARA MÜSADE YOK

Erdoğan, yaptığı açıklamada ürün maliyetini düşürmek ve fırsatçılara müsaade edilmemesi adına en kısa zamanda enflasyonu kontrol altına alacaklarını, fahiş fiyatların önüne geçileceğini ifade etti.  Ticaret Bakanlığı marketlerde ve perakende satış noktalarında yaptıkları denetimi eline aldı ve arttırdı. Öncelikle üretimin planlaması ve üreticinin ürünlerdeki maliyeti düşürmesi gerektiği konusu gündeme geliyor.

ERKEN UYARI SİSTEMİ GELİYOR

Merkez Bankası koordinasyonu ile yürütülen Erken Uyarı Sistemi ile sözleşmeli tarım  mekanizmasına dair çalışmalar 30 Eylül tarihinde tamamlanmış olacak.

FİYAT KONUSUNDA İSTİKRAR SÜRDÜRÜLECEK

Tarlada ve hallerde kalan ürünler Dijital Tarım Pazarı'nda alıcıları ile buluşacak. Fiyat konusundaki istikrarı sürdürmek için önemli adımlar atılacak. Fiyat istikrarı Komitesi, arz yönlü ve yapısal sorun alanlarına daha fazla odaklanacak. Uygulanacak olan fiyat politikalarının koordinasyonunu sağlayacak.

Uzmanlar, fahiş fiyatların önlenmesi amacıyla için 5 öneride bulundu:

-Üretim maliyetlerinin düşürülmesi

-Havza bazlı üretim modeline geçmek

-Ekilmeyen tarım arazilerinin değerlendirilmesi

-Maliyet ve fiyat ilişkisi arasındaki şeffaflık

-Gençlerin üretim sürecine dahil edilmesi

YATIRIMLAR ARTTIRILACAK

Market raflarındaki gıda ürünlerinin arz güvenliğini sağlayarak fiyat kontrolünü sağlamak amacıyla tarım arazilerinin korunması ve etkin kullanımı çalışmaları sürdürülecek.

Verimli olabilecek tarım arazilerinin büyütülmesi için yatırımlar arttırılacak. Tohum, gübre, yem, ilaç ve mazot gibi maliyetlerin yanı sıra finansman yükünü azaltıcı , teknoloji odaklı dönüşüm programları uygulanacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal