Vatandaş rahat nefes alacak: Kira fiyatlarını düşürecek sistem hazır

GYODER, Türkiye'de erişilebilir kiralık konut sağlamak amacıyla yaptığı çalışmalara hız kesmeden devam ediyor. Yapılan çalışma sonrası, kamuya ait arsalarda özel sektörün kiralama amaçlı konut üretmesi öngörülüyor. İşte detaylar…

25.10.2023-17:10 - (Son Güncelleme: 25.10.2023-17:16)

Geçtiğimiz yıllarda konut sektöründe yaşanan krize çözüm getirecek yeni konut modeli üzerinde çalışmaya başlayan GYODER, arsalarda özel sektörün kiralama amaçlı konut üretmesini esas alıyor. Böylece arsa maliyetinin düşmesi ve konut talebinin artması hedefleniyor. Üzerinde çalışılan yeni model aynı zamanda kira için üst limit belirlenmesini, bu limitin uygulanması için devletin denetim yapmasını içeriyor. Seçili alanlarda uygulanacak projeyle sadece proje kapsamında uygun fiyatlı kiralık ev üretilmesi değil, projenin uygulandığı bölgelerdeki diğer konutlarda da kiraların daha makul seviyelerde tutulması hedefleniyor.

Yeni konut modeli vatandaşın yüzünü güldürecek

"Erişilebilir Konut Komitesi" kurarak 1.5 yıl önce çalışmalara başlayan GYODER, ülkemizde büyük bir kriz haline gelen barınma sorunu ortadan kaldırmak için elini taşın altına soktu. Dünyanın birçok yerinde arsanın konut geliştirme sürecinde oluşturulan toplam değerden aldığı pay yüzde 20 iken, Türkiye'de bu oran yüzde 50'yi buluyor. GYODER'in kurduğu komite, arsa maliyetlerinin düşürülmesiyle fiyatların ucuzlayacağı kanaatinyle projeyi geliştirdi.

Kira fiyatları azalacak

İşte projenin detayları; “Proje, kamu kuruluşları, yerel yönetimler veya benzeri kurumların elindeki arsaların belli bir dönemde kamu-özel iş birliği yöntemi ile değerlendirilerek, üst limit konulan bir kira tarifesiyle konut üretilmesini içeriyor. Yap-işlet-devret modeliyle, konutların üretilmesi ve kiralanmasını öngören modelin, arsa maliyetini sıfıra indirerek kiraları yarı yarıya düşüreceği belirtiliyor. Arsa mülkiyetinin de devlette kalması öngörülüyor” 

Bir yılda tamamlanması hedefleniyor

Projeyle ilgili son gelişmeleri anlatan GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, "Bu modelle konut üretimlerinin 1 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor. Bu sayede düşük kira rakamlarıyla çevredeki yerleşim yerlerinin de ucuzlaması sağlanmış olacak. Sözleşmelerde yatay mimari, yerli malzeme ve enerji tasarrufu da şart koşulacak. Bu sayede orta ve orta alt gelir grubunun hane halkı gelirinin yüzde 30-50'sini aşmayacak bir formülle barınma çözümü sunmuş olacağız" dedi.

Belediyeler ile görüşmeler başladı

Proje kapsamında İstanbul’da 5 belediye ile görüşme gerçekleştirildiğini dile getiren Kalyoncu, "Çin'den büyük taahhüt şirketlerinden China State Construction Engineering ile görüşüyoruz. ENR dünya listesinde birinci olan Çinli firma…. 12 kişilik ekiple geldiler. ICBC aracılığı ile neler yapılabilir konuşuyoruz. Bu şirket yeni Kahire şehrini yapıyor. Hem de kiralık modelle. Kahire'nin yaptığını biz nasıl yapamayız. Hollandalı NHG Dutch Foundation Homeownership Guarantee Fund ile İstanbul'da görüştük, görüşmeler çok iyi geçti modelimizi anlattık" ifadelerini kullandı.

500 bin kiralık konut hedefi

Hayata geçirilecek yeni model ile kiracıların mağduriyetinin ortadan kalkacağının altını çizen Kalyoncu, "Hane halkı gelirinin yüzde 30'unu barınmaya ayıracak, yaşam standartları yükselecek. Düşük kira rakamlarıyla çevredeki yerleşim yerlerinin de ucuzlaması hedefleniyor. Halkın faydalandığı halkçı bir model ve aynı zamanda kamunun başta mülkiyet olmak üzere haklarının korunduğu devletçi bir model. Biz İstanbul'da da en az yüzde 10 kurumsal kiraya verenin olduğu bir kiralık konut stoku olması gerektiğini düşünüyoruz. Yani 500 bin kiralık konuttan söz ediyoruz" dedi.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal