Van'da Piknik Yaparken Gök Taşı Gördü! ABD İncelemeye Aldı

Van'da Osman Hezer'in 6 yıl önce ailesi ile beraber pikniğe gittiği Van Gölü kıyısında bulduğu 81 kilo 400 gram ağırlığında gök taşı buldu.

03.08.2021-13:37 - (Son Güncelleme: 04.08.2021-07:49)

Van'da yaşamakta olan Osman Hezer'in 6 sene önce ailesi ile beraber pikniğe gittiği Van Gölü kıyısında bulduğu 81 kilo 400 gram ağırlığındaki gök taşı, ABD'deki Ay ve Gezegen Enstitüsü tarafından yapılan incelemenin ardından Uluslararası Meteorit Veri Bülteni'ne işlendi. Osman Hezer, ''Dokuzağaç'' adıyla kayıtlara geçen taşın şu an Türkiye'nin en büyük üçüncü gök taşı olduğunu ve ailece çok mutlu olduklarını belirtiyor.

Van'da güvenlik görevlisi olarak çalışan 60 yaşındaki Osman Hezer, 2015 tarihinde ailesi ile beraber Gevaş ilçesindeki Dokuzağaç Mahallesi yakınlarında piknik yaptığı sırada, sahilde rengi ve yapısı ile farklı bir taş olduğunu gördü.

Ailesinin yardımı ile bulunduğu yerden çıkararak evine götürdüğü taşın, kütle olarak aynı ebattakilere göre daha ağır olmasından şüphelenen Osman Hezer, arkadaşı aracılığı ile taştan aldığı numuneyi Kırklareli Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Yeşiltaş'a gönderdi.

Yapılan incelemeler sonucu meteorit olduğu tespit edilen 81 kilo 400 gram ağırlığındaki taşın numunesi, ABD'deki Ay ve Gezegen Enstitüsü'ne gönderildi. Burada gerçekleştirilen kontrollerde de aynı sonuca ulaşılmasıyla gök taşı, Uluslararası Meteorit Veri Bülteni'ne işlendi ve ''Dokuzağaç'' adıyla kayıtlara geçti.


BİRKAÇ KEZ GÖK TAŞI OLMADIĞI SÖYLENDİ

Vanlı Osman Hezer, AA muhabirine, taşı ilk gördüğünde diğerlerinden farklı olduğunu anladığını ve bu sebeple incelemek için eve götürmeye karar verdiğini söyledi.

Taşın ebat olarak küçük olmasına rağmen, kütlesinin ağır olduğunu ifade eden Osman Hezer, bunun meteor olduğundan şüphelenerek internetten gök taşlarına dair araştırma yapmaya başladığını söyledi.

TÜRKİYE'NİN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK GÖK TAŞI

Gök taşlarını tespit eden bazı yerlere numuneler gönderdiğini fakat olumsuz rapor verildiğini söyleyen Osman Hezer, şu şekilde konuştu: 

''Taştan numune almak bile çok güçtü. Kırılması çok zor olan taştan numuneleri keserek alabiliyordum. Bu işle ilgilenen Adem Aktaş'a ulaştım. Tahlil sonuçlarını ona gönderir göndermez bana gök taşı olduğunu söyledi. Önce bana evde basit bir test yaptırdı sonra bir numune istedi. İlgili yerlere gönderdi. En son Amerika'da yapılan incelemede Uluslararası Meteorit Veri Bülteni'ne işlenerek gök taşı olduğu onaylandı. Ailece çok mutlu olduk. Yaptığımız araştırmalara göre şu an Türkiye'nin en büyük üçüncü gök taşı.''

METEORİDİ GÖRMEK İÇİN KONYA'DAN VAN'A GELDİ

Konya'da reklamcılık işi yapan ve hobi olarak gök taşları ile ilgilenen Adem Aktaş ise her gün sosyal medya hesaplarına gök taşlarına dair onlarca mesaj ve görsel aldığını ifade etti.

Meteoridi görmek için Konya'dan Van'a geldiğini ifade eden Adem Aktaş, Osman Hezer'in sosyal medyadan kendisine ulaştığını ve elindeki raporları göndererek yardım istediğini ifade etti.. Raporları incelediğinde demir meteorlar grubuna giren 2 elementin olduğunu fark ederek fotoğraflarını da göndermesini istediğini belirten Adem Aktaş, gök taşının onaylanma sürecini şu şekilde anlattı:

''Bu taş tüm özellikleri ile meteor gibi görünüyordu. Bunu resmiyete kazandırmak için alanında çok iyi olan Kırklareli Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Yeşiltaş hocamızla iletişime geçtim. Ona numune gönderdik. Aynı fakülteden öğretim üyesi Dr. Namık Aysal ile inceleyip, bunun demir grup bir meteor olduğunu kesinleştirerek Uluslararası Meteorit Veri Bülteni'ne işlenmesi sağlandı. Türkiye'de yapılan analizler bize taşın bir meteorit olduğu bilgisini verir ancak resmi bir rapor olamaz. Bunun için dünyaya düşen gök taşlarının işlendiği bir veri tabanı olan Uluslararası Veri Bülteni raporunun veya sertifikasının olması gerekiyor. Gönderdiğimiz örnekler sonucunda 2 aylık beklemeyle bu raporu aldık. Bu taş resmi olarak Türkiye'ye düşen en büyük 3. demir grup meteorit oldu. Bu meteorit, içinde erimiş ve kristalleşmiş demir ile nikel oranı çok yüksek olan 'IIIAB' dediğimiz sınıfta tescillendi. Düştüğü noktanın adını alarak kayıtlara Dokuzağaç olarak geçti.''


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal