Van Haftasonu Gidilecek Yerler

Van şehri, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en uç noktasında yer almaktadır. Bu anlamda, İran’la da sınırı olduğu gibi, iki bölge arasında günübirlik gidiş gelişler de yapılabilmektedir.

08.07.2020-15:16 - (Son Güncelleme: 08.07.2020-15:15) Van Haftasonu Gidilecek Yerler

Van; batısında Bitlis, doğusunda İran, kuzeyinde Ağrı, güneyinde Hakkari, güneybatısında Siirt olan bir ildir. Van Gölü’yle Türkiye’de ve dünyada ün yapmıştır. Medeniyetin Urartular’la bu şehirde yerleştiğine dair izler bulunmaktadır.

Van haftasonu gidilecek yerler kapsamında, çevre illerden turist çektiği gibi, Türkiye’nin birçok ilinden ve yurt dışından da turistlerin merak ettikleri bir keşif merkezidir.

Van’a Ulaşım Ne Şekilde Yapılmaktadır?

Van, karayolu, demiryolu ve havayolu bağlamında kimi seçenekler sunsa da, mesafesi bakımından uzak bölgeler için havayolunun tercih edilmesi önerilir. Erzurum’la arası 5 saat; Diyarbakır’la arası 4 saat; Ağrı’yla arası 3 saattir. Uşak, Yalova, Eskişehir, İzmir arasında 20 saati aşan bir fark mevcuttur. O sebeple, ülkenin batısından geliniyorsa, karayolu haftasonu için iyi bir tercih değildir. Van haftasonu gidilecek yerler bağlamında daha çok çevre illerden yahut şehir içinden gezilerin tercih edilebileceği bir yerdir. Hava şartları da göz önüne alınmalı; kışın kar yağışı da hesaba katılmalıdır. Van Ferit Melen Havaalanı’ndan şehre ulaşım çok kolaydır.

Şehir içinde, Van-Tatvan arasında yapılan bir denizyolu ulaşımı mümkündür. Otobüs seferlerinde Belvan Kart kullanılabileceği gibi, minik mavi dolmuşlar da sık sık yola çıkmaktadırlar.

Van’da Haftasonu Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Van haftasonu gidilecek yerler üstünden değerlendirildiğinde, en başta Van Gölü’nün ziyaret edilmesi tavsiye edilir. Bu göl şehrin sembolüdür. Hakkında efsaneler üretilmiştir; ‘‘Van Gölü Canavarı’’ diye bilinen bir yaratığa bile ev sahipliği yaptığına inanılır.

Van Denizi adıyla da bilinen bu yer, Nemrut Dağı’nın patlamasıyla birlikte soğuyan lavların biriktirdiği bölgenin dolmasından meydana gelmiştir. Göldeki en bilinen ada Akdamar’dır ki; buradaki eski Ermeni kilisesi olan Akdamar Kilisesi de ayrıca görülmeye değerdir. Bir masal beldesi gibi sizi kendine çekecektir.

Heybetli bir göz gibi size tepeden selam veren Van Kalesi’ni de görmeniz isabetli olacaktır. Urartular gibi önemli bir medeniyetin yaptırdığı bu kalenin üstünden gördüğünüz manzara, bir zamanların Urartu başkenti Tuşpa’yı size işaret eder. Bugün bu başkent orada olmasa bile, onun varlığının izlerini taşıdığı yerleri hissetmeniz sizi değişik bir tarihsel serüvene sürükleyecektir. Bu anlamda, bir başka kale olan Hoşap Kalesi’ni de görmeniz mümkündür. Ortaçağ’dan kalan mekânın içinde zindanlar, medrese, su sarnıcı vardır. Kale, Osmanlı tarafından onarılmıştır.

‘‘Vanadokya’’ isminin takıldığı Van Peri Bacaları’nın olduğu yer de, tıpkı Kapadokya’yı anımsatmaktadır. Yiğit Dağı’ndan püsküren kayaların oluşturduğu bu yükseltileri görmeniz gerekmektedir.

Şehirde pek çok kilise de yer almaktadır. Bunlardan bazılarının isimlerini verebiliriz:

*St. Bartholomeus Kilisesi – Bu kilise, Başkale ilçesindedir. 13. yüzyılda yapıldığı belirtilse de, birçok kez restore edilmiştir.

*Adır Kilisesi – Adır Adası’nda yer alan bu kilise, 17. yüzyılda yapılmıştır. Adada manastır ve şapel de ziyarete açıktır.

Halime Hatun Kümbeti de, 14. yüzyılda Melik İzzettin’in kızı için yaptırdığı tarihi bir yapıdır. Tepesi koni şeklindedir.

Van haftasonu gidilecek yerler babında, Van Urartu Müzesi, Amik Kalesi, Yedi Kilise gibi birçok mekânı da bağrında saklamaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal