Vajinal Yanma Nasıl Geçer?

Op. Dr. Burcu Yılmaz Hanege vajinal yanma ile ilgili önemli bilgiler verdi. Vajinal yanma nedir, nasıl geçer? İşte detaylar…

31.01.2022-15:26 - (Son Güncelleme: 31.01.2022-15:26)

Op. Dr. Burcu Yılmaz Hanege vajinal yanma ile ilgili önemli bilgiler verdi. Vajinal yanma nedir, nasıl geçer? 

Vajinanın pH değerinin değişmesi veya tahriş olması sonucunda bu bölgede kaşıntı meydana gelebildiğini ifade eden Op. Dr. Burcu Yılmaz Hanege, bu kaşıntının zamanla yanma hissine dönebildiğini söyleyerek şunları kaydetti: ''Hafif kaşıntı ve yanma hissi rahatsız edici olmayabilir ve çoğu zaman kendiliğinden kaybolabilir; fakat uzun süreli geçmeyen kaşıntı, kötü koku, akıntı ve vajinal yanmanın devam etmesi durumunda mutlaka bir hekime danışılması gerekir.''

Vajinal yanmanın çoğunlukla cinsel yolla bulaşan hastalıklar, vajinal enfeksiyon veya iltihaplanmalar sebebiyle oluştuğunu söyleyen Hanege, ''Bu faktörlerin dışında günlük kullanılan pedler, vajinanın pH değerini bozan kimyasal temizleyiciler (çamaşır suyu ya da deterjan), duş jelleri, idrar yolu enfeksiyonu, prezervatif alerjisi, bel soğukluğu, egzama, sedef ve genital uçuk (herpes) gibi hastalıklar da vajinada yanmaya neden olabilir'' diye aktardı.

Vajinada yanmanın ilişki sırasında, regli dönemi öncesinde ya da idrar yaparken kendini daha fazla hissettirdiğini ifade eden Hanege, ''Özellikle idrar yaparken meydana gelen yanma hissi, sistit hastalığına bağlı olarak da gelişebilir'' dedi.

VAJİNAL YANMA NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Vajina yanmasının altındaki hastalıklara ve tedavi yöntemine dikkat çeken uzman isim, şunları söyledi: ''Vajinada yanma tedavisi; altta yatan sebeplere, hastalığın derecesine ve kişiye bağlı olarak değişiklik gösterir. Bazı bireylerde vajinal yanma ile birlikte keskin ve kötü bir koku, akıntı ya da nadir olarak kanama ile birlikte ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda hastalığın daha da ilerlememesi adına, en kısa süre içerisinde vajinal yanmaya sebep olabilecek hastalıkların araştırılıp tedavi edilmesi oldukça önemlidir.


Altta yatan sebepler cinsel yolla bulaşan klamidya, bel soğukluğu, genital uçuk (herpes) gibi hastalıklar, enfeksiyon ya da mantar gibi hastalıklara bağlı olarak gelişiyorsa, hekim tarafından önerilen ilaçlar, jeller veya merhemlerle tedavi mümkündür.

Ancak vajinal yanma her zaman bir hastalığa bağlı olarak gelişmeyebilir. Bazı durumlarda bu rahatsızlık kişinin alerjik durumlarına bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Çok nadir olarak gözlemlense de lateks ve sentetik maddelere karşı olan alerji veya vajinayı tahriş edici kimyasal maddelerin kullanılması sonucunda vajinada yanma gelişebilir. Bu gibi durumlarda kullanılan maddelerin bırakılması, yanma hissinin ortadan kalmasına yardımcı olacaktır.

Menopoz dönemine giren bireylerin hormonal dengesinin değişmesine bağlı olarak vajinal bölgenin pH değerinde değişimler gözlemlenebilir; bu durum vajinanın kurumasına ve yanmasına neden olabilir. Yine hekim tarafından önerilen ilaçlar ve jellerle vajinal yanma tedavi edilebilir.''

Vajinal yanmanın ilaç ve merhemler ile tedavi edilebildiğini sözlerine ekleyen Hanege, ''Vajinal yanma sorunu ile karşı karşıya olan bir kişinin günlük duşunu aksatmaması, kokulu pedler veya tampon yerine normal pedleri tercih etmesi, vajinanın pH değerini değiştirebilecek krem, sabun, köpük, sprey, mendil gibi kimyasal ürünlerden uzak durması, iç çamaşırlarını her gün değiştirmesi, sentetik iç çamaşırları yerine pamuklu iç çamaşırlarını tercih etmesi ve bol su içmesi önerilir. Ayrıca, çok dar iç çamaşırları veya dar pantolonlar da genital bölgede havasızlığa ve devamında rahatsızlığa sebep olabilir'' diyerek sözlerini noktaladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal