Vajina kaşıntısı neden olur, vajina kaşıntısına ne iyi gelir? Vajina kaşıntısına evde çözüm önerileri

Kadın sağlığını tehdit eden ciddi rahatsızlıklardan biri de kuşkusuz jinekolojik problemlerdir. Kadın üreme sisteminde çeşitli sağlık sorunları meydana gelmektedir bu sorunların arasında görülme oranı en sık olan rahatsızlık vajinada kaşıntıdır.

09.04.2022-11:00 - (Son Güncelleme: 09.04.2022-11:45)

Kadın sağlığını tehdit eden ciddi rahatsızlıklardan biri de kuşkusuz jinekolojik problemlerdir. Kadın üreme sisteminde çeşitli sağlık sorunları meydana gelmektedir bu sorunların arasında görülme oranı en sık olan rahatsızlık vajinada kaşıntıdır. 

Kadınlarda vulva ismi verilen üreme sisteminin vücut dışına açılan kısmı ile karın içinde kalan rahim ve rahim ağzı arasında bağlantı kurarak köprü vazifesi gören bununla birlikte de salgı bezinin yer aldığı esnek yapıdaki bölüme vajina denir.

Vulvada gerçekleşen sağlık sorunları vajinayı olumsuz etkiler. Aynı zamanda rahimde oluşan problemlerinde vajinada yaşanan rahatsızlıkların faktörü olduğunu söyleyebiliriz. Aktif bir cinsel yaşantısı olan kadın bireylerin üreme sisteminde bazı rahatsızlıklar meydana gelebilir.

Vajina kaşıntısı neden olur?

- Kadın üreme sistemi kişinin yaşına ve vücut gelişimine bağlı olarak farklılık gösterir. Sistem farklılıklarına bağlı olarak vajinal kaşıntı sebepleri ve şiddeti değişim göstermektedir. Ergenlik dönemine girmiş kişilerde, menopoz dönemindeki kadınlarda, doğurganlık çağındaki bireyler vajinal kaşıntı farklı etkenlerden ötürü değişir.

Vajina kaşıntısı neden olur?

- Vajinanın bakımı ve temizliği için kullanılan bazı kimyasallar, temizlik ürünleri, kremler, sabunlar,  kokular, parfüm içeren tuvalet kağıtları ve kullanılan kayganlaştırıcılar vajinayı tahriş ederek kaşıntıya neden olabilir.

- Diyabet hastalarında çoğalan mikroorganizmalar veya idrar yolu enfeksiyonları vajinayı etkiler bu durum kaşıntıya sebep verebilir.

- Dermatit, egzama ve sedef hastalığı vajinayı etkileyerek kaşıntıya sebep olabilir.

- Gonore (bel soğukluğu), klamidya, herpes simpleks (HSV), papillomavirüs (HPV) gibi cinsel yol ile vücuda bulaşan enfeksiyonlar vulva, vajina ve rahim ağzı gibi dokuları etkileyerek kaşıntıya sebep olabilir.

- Vajinada yaşanan kuruluk vajinal kaşıntıya neden olmaktadır.

- Vulva kanserinin cildi tahriş etmesinin ardından vajinayı etkileyen şiddetli kaşıntıların meydana gelmesi de söz konusudur.

Vajina kaşıntısı için bitkisel çözüm önerileri

Antibakteriyel ve antifungal özellikleri bulunan elma sirkesi vajinal kaşıntı için doğal çözüm yöntemlerinden biridir. Vajinal kaşıntınızı gidermek için 2 yemek kaşığı elma sirkesini ılık su ile karıştırın. Sonrasında da bu karışım ile vajina bölgenizi 2-3 gün boyunca günde 2 kez yıkayın. Vajinal kaşıntınız birkaç gün içerisinde yok olacaktır. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal