Vajina kanseri nedir, nasıl olur? Vajina kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri

Kadınlar arasında sıklıkla görülen vajina kanseri korkulu rüya haline gelirken alınan tedbirler sayesinde atlatmakta bir o kadar kolaydır. Vajina da kansere neden olan hücre değişiklikleri sinsice ilerlerken belirtileri de sıklıkla takip edilmez. Vajina kanseri nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi nedir? İşte, vajina kanseri hakkında merak edilenler haberimizde yer almaktadır

29.06.2022-20:45 - (Son Güncelleme: 29.06.2022-20:45) Vajina kanseri nedir, nasıl olur? Vajina kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri

Kanser deyince herkesin ürperdiği bu hastalığın türlerinden olan vajina kanseri günümüzde en çok görülen türler arasında yer aldı. Vajina kanserine yakalananlar nasıl tedavi yöntemi olduğunu araştırırken ön muayene olsun diye bazıları ise belirtilerini araştırmaktadır. Her kanserde olduğu gibi vajina kanserinde de erken teşhis fazlasıyla önemlidir. Vajina kanserine ilişkin merak edilenler haberimizde yer almaktadır

Vajina kanseri nedir?

Bölgedeki hücre değişimi olarak tanımlanan vajina kanserinde kanser hücrelerin oluşması anlamına gelir. Bunun yanı sıra farklı yerlerde çıkan kanser hücrelerinin vajinada toplanmasıdır. Vajina kanseri düzenli jinekolojik muayeneden geçen kadınlarda tespit kolay hale gelir ve erken evrede tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Vajina kanseri neden olur?

-Vajinaya HPV virüsünün bir diğer ifadeyle enfeksiyonunun yerleşmesi,

-Kişinin birden çok cinsel partnerle birlikte olması,

-Kadınların erken yaşlarda cinsel ilişkiye başlaması,

-Tütün ve sigara tüketimi,

Vajina kanser nedir, nasıl olur?

Vajina kanseri nasıl olur?

-Kişide beklenmedik kanamaların olması ve son bulmaması,

-Vajinada rahatsız edici kaşıntılar,

-Vücutta siğiller ve geçmeyen yaraların çıkması,

-Kasıkların ağrıması,

-Vajinanın dışındaki bölgenin devamlı olarak kaşınması,

-İdrar esnasında ağrılar,

-Cinsel ilişkinin ağrılı olması,

-Deri döküntülerinin oluşması.

Vajina kanseri nasıl geçer?

Vajina kanserinin nasıl geçeceği hastalığın hangi evresinde bağlı olduğuna göre değişirken hastalığın ne kadar ilerlediği yayılan bölgenin tespiti olarak tedavi seçenekleri sunulur. Özellikle bu kanser türünde öncelikle ameliyat yapılır fakat ameliyat uygun pozisyon yok ise de kemoterapi ya da radyoterapi ile uzman hekimlerce müdahale edilir.

Vajina kanseri belirtileri

Kanser hastalıklarında belirtiler kişinden kişiye değişiklik gösterirken vajina kanserinde ise en belirgin belirtiler vajinal kanamalardır. Bunun yanı sıra her kanama da kanser olduğunu göstermez. Bu nedenle düzenli jinekolojik kontrollerde muayene sırasında bunun farkına varmak mümkün olurken özellikle kötü kokan akıntılara da dikkat etmekte fayda var.

Vajina kanser nedir, nasıl olur?

Vajina kanser tedavisi

Kanser çeşitlerinden olan vajina kanseri tedavileri teşhisin konulduğu evreye ve hatta kişiye göre bile değişiklik göstermektedir. Vajina kanserinde ne iyi tedavi şekli olarak öncelikle ameliyat yapılır. Bu tür hastalarda ise radyoterapi ya da kemoterapi önerilmektedir.

Vajina kanseri kaç yaşında olur?

Vajina kanseri için kesin belirlenmiş bir yaş aralığı yoktur. Fakat riskli yaşlar vardır. 30 - 60 yaş aralığı vajina kanser için tehlikeli aralık olurken her sene düzenli olarak kadınların jinekolojik muayenelerini yaptırmaları gerekir. Her kanser türünde olduğu gibi vajina kanserinde de erken teşhis her zaman önemlidir. 

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal