Uzmanlardan 'AVM'ler Açılacak Mı?' Sorusuna Yanıt!

Ölümcül coronavirüs salgının ilerlemesini önlemek amacıyla Türkiye'deki 436 alışveriş merkezinin yüzde 80'i bir buçuk aydır kapalı bulunuyor. Bu doğrultuda havaların ısınması ve ülke genelinde iyileşme oranının artışı 11 Mayıs'tan itibaren AVM'lerin kademeli olarak açılması konusunu gündeme yansıttı.

27.04.2020-11:55 - (Son Güncelleme: 27.04.2020-12:17) Uzmanlardan 'AVM'ler Açılacak Mı?' Sorusuna Yanıt!

Ölümcül coronavirüs salgının ilerlemesini önlemek amacıyla Türkiye'deki 436 alışveriş merkezinin yüzde 80'i bir buçuk aydır kapalı bulunuyor. Bu doğrultuda havaların ısınması ve ülke genelinde iyileşme oranının artışı 11 Mayıs'tan itibaren AVM'lerin kademeli olarak açılması konusunu gündeme yansıttı.

Bu doğrultuda kafalarda oluşan soru işaretlerine yanıt getiren Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, bakanlık ile irtibatta olduklarını, Bilim Kurulu'nun kabul etmesi ve perakendecilerin de yüzde 51'inin onaylanması durumunda AVM'lerin kademeli olarak açılabileceğini dile getirdi. Prof. Dr. Hüseyin Altaş'ın açıklamaları tam olarak şöyledir:

"Bu durum her AVM için geçerli değil. Bazı perakendeciler 'Burada başarı sağlayamayız' diyor. Yani, talep gelmeyen yeri zorla açalım demiyoruz. Açılma kararı önce küçük illerde denenebilir. Vakaların daha az olduğu yerlerde. Her koşulda, birinci şartımız Bilim Kurulu'nun onay vermesi. Sinema, restoran, çocuk oyun alanlarının açılması ise söz konusu değil. Buralar, İçişleri Bakanlığı genelgesi ile açılabilirler" diyor.

“İLK BAŞTA ONLAR 'AMAN KAPATIN' DİYORLARDI”

"İlk başta onlar 'Aman kapatın' diyorlardı. Şimdi de 'Açılsın, işimiz olsun' denilmeye başlandı. Yanlış anlaşılmasın. İstihdam kaybımız yok. Birçok işletme kısa çalışma ödeneği alıyor. Örneğin bizdeki taşeronlar; temizlik işleri, güvenlik, onlara ödüyoruz. Kısa çalışma ödeneği alamayan bazı işletmelere de biz yardımcı oluyoruz. Ancak durumu fırsata çevirmek isteyen 'kötü' niyetli işletmeler her sektörde olduğu gibi bizde de var. Endişe buradan kaynaklı” 

"HERKESİN ATEŞİ ÖLÇÜLECEK"

Altaş, AVM'lerin açılması durumunda gerekli görülecek tedbirleri şöyle açıkladı:

"- Belli noktalardan, belli sayı ve mesafede giriş sağlanacak.

- Giren herkesin ateși ya ateşölçerle ya da termal kameralarla tespit edilecek.

- Maskesiz girmek yasak olacak.

- Ortak alanların dezenfektasyonu ve tuvaletlerin temizliği için ekstra önlemler alınacak.

- Her noktada el dezenfektanları olacak.

- Çıkışlar yine tek yönlü olacak."

Aynı konuya yönelik önemli değerlendirmelerde bulunan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara'nın açıklamaları da şöyledir:

"EN UFAK GEVŞEME SIKINTI YARATIR"

 "Son 3-4 günlük rakamlara bakarak iyiye gittiğimizi ve tepe noktasından aşağı inmeye başladığımızı söyleyebiliriz. Tedbirlerde en ufak bir gevşeme, duraksama ya da ihmal ise tabloyu tersine döndürebilir. Net konuşabilmek için mayıs ayında konuyu tekrar masaya yatırmak gerekir. O dönemdeki vaka ve kayıp sayılarını görmek şart. Çünkü asemptomatik dediğimiz, yani taşıyıcı olmasına rağmen hiçbir belirti göstermeyen hastalar da aramızda. Bir karar almadan önce tüm bunlar düşünülmeli. Aceleci davranılmamalı."

"SOSYAL MESAFE KURALLARI GEÇERLİ OLMALI"
"AVM'ler açılırsa insanlarımızın da bilinçli davranması gerekiyor. Maske takmak ve sosyal mesafe kurah çok önemli. Ayrıca, AVM'ler de sıkı önlemler almalı. Örneğin AVM içine ne kadar temiz hava verilecek? Klimalar temiz mi? Filtreleme sistemleri nasıl çahşıyor? İçeride insan yoğunluğu ne kadar olacak? Tüm bunların hesabını yapmadan 'Haydi açalım' diyemeyiz. Belki bölgesel anlamda kararlar almak daha doğru olur. Mesela, ben Niksarlıyım. Vaka sayısı az. Nüfusa uyumlu. Enfekte olanlar karantinada. Bu tarz yerlerde denendikten sonra büyükşehirlere modelleme yapılabilir." 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal