Uzmanlar Okula Başlayan Çocukları Kahvaltı Konusunda Uyardı!

Kahvaltının önemini vurgulayan Uzm. Dyt. Cem Nevşioğulları, "Okuldaki algılama düzeylerinin daha iyileştirmesi için çocukların kahvaltısız evden çıkmamasını öneriyorum. Özellikle en kaliteli protein yumurta her gün 1 tane tüketilmeli" dedi.

06.09.2021-12:04 - (Son Güncelleme: 06.09.2021-13:01)

Uzmanlar pandemi döneminde çocuklar için beslenmenin önemli olduğunun altını çizdi. Medicana Çamlıca Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Cem Nevşioğulları, beslenme önerilerini aileler için sıraladı.

KAHVALTIDA PROTEİN EKSİK OLMAMALI!

Özellikle pandemide hastalıklardan korunmak için güçlü bir savunma sistemine ihtiyaç olduğunu dile getiren Uzm. Dyt. Cem Nevşioğulları, ''Bu bağışıklığı güçlendiren besinlerin tüketilmesiyle elde edilebilir. Özellikle okuldaki algılama düzeylerinin daha iyileştirmesi için kahvaltısız çıkılmamasını öneriyorum. Kahvaltıda hayvansal kaynaklı gıdalar mutlaka olmalı. Bunlar kaliteli protein kaynakları arasında yer alıyor. Süt ve süt ürünleri, peynir, mevsim sebzeleri, yeşillik tüketilebilir. Tatlı olarak da bal ve pekmez tüketilebilir. Aileler lütfen çocuklarına süt ürünleri, balık, beyaz ve kırmızı etten zengin besinler versin. Özellikle en kaliteli protein yumurta her gün 1 tane tüketilmeli. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler özellikle vitamin ve minerallerden bahsetmeliyiz. A, C ve E vitaminleri selenyum, çinko gibi mineraller tüketilmeli.'' diyerek proteinin önemini vurguladı.

BESİN TAKVİYESİ GEREKLİ Mİ?

Besin takviyelerinin gerekli tetkikler yapılmadan kullanılmamasını gerektiğini aktaran Uzm. Dyt. Cem Nevşioğulları, ''Mutlaka öncesinde hastaneye başvurulmalı. Kan tetkikleri ve kan düzeylerine bakılması gerekiyor. Gerekirse vitamin takviyesi verilmeli. Kulaktan dolma bilgilerle gidip eczaneden vitamin alıp kullanmayalım. Vitaminlerin fazlalığı çeşitli tıbbi komplikasyonlara yol açabilir. Ancak pandemi döneminde kliniğimiz başvuran çocuklar arasında en fazla rastladığımız demir eksikliği oldu. Bu Türkiye'nin başlıca bir sorunu. Bunun dışında D, B12 vitamini eksikliklerini görebiliyoruz. Protein bakımından çocuklarımızın çok zengin beslenmediklerini görebildik. Bunlar da tabii bağışıklığı kötü etkiliyor'' diye konuştu.

OKUL KANTİLERİNDE YENİ DÖNEM…

Uzm. Dyt. Cem Nevşioğulları öğrencilerin okulda beslenme ihtiyaçlarını giderdikleri yer olan kantinler için de şunları söyledi: ''2020 yılında yayınlanan bir genelgeye göre okul kantinlerinde yağlı, kızartma, cips, gazlı içeceklerin satışı yasaklandı. Satışı uygun olan besinler zaten bakanlık genelgesiyle belirtildi. Bunlar arasında salata, tost, köfte gibi yiyecekler yer alıyor. 30 gramı geçmeyecek şekilde kuruyemişler yer alıyor. Bu ürünleri kantinlerde görebiliyoruz. Çocuklar sağlıklı besinleri tercih edebilirler. Mesela tost ve ayran tüketilebilir. Ara öğün olarak kuruyemiş tercih edebilirler.''

EN AZ SEKİZ SAAT UYKU

Uyku saatlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dyt. Nevşioğulları, ''Ayakta geçirdikleri biliniyor fakat son dönemlerde istatistiklere göre çocukların da bu hastalığa yakalandığı hatta ağır geçirebildiği de gözlemlendi. Bu nedenle çocukların okul döneminde beslenme başta olmak üzere fiziksel aktivite ve uyku düzenlerine dikkat etmeleri gerekiyor. Özellikle günde 8 saatten az uyumamalılar. Gece saatlerinde iyi ve verimli bir uyku almaları gerekiyor.'' dedi.

MEVSİM SEBZE VE MEYVELERİ TÜKETİLMELİ!

Fiziksel aktivitelerin önemine de dikkat çeken Nevşioğulları özellikle kış aylarında besin değeri yüksek olan sebze ve meyvelerin tüketilmesi gerektiğini söyleyerek, ''Bağışıklık sistemini güçlendirici besinler tüketmeleri çok önemli. Özellikle pandemi döneminde ve kış aylarında tüketilmesi gereken besinlerden başlıcaları ıspanak, pazı, brokoli, kabak gibi sebzelerden yararlanabiliriz. Aynı zamanda meyve olarak özellikle C vitamini yönünden zengin narenciyeleri tüketmeliyiz.'' diyerek tavsiyelerini aktardı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal