Uzmanlar ‘Dantel Böcekleri’ Tehlikesine Karşı Uyardı!

Son dönemde Türkiye’de görülen dantel böcekleri 3 ile yayıldı. Uzmanlar ise dantel böceklerinin verdiği zararları tek tek açıkladı.

18.08.2021-11:30 - (Son Güncelleme: 18.08.2021-12:48) Uzmanlar ‘Dantel Böcekleri’ Tehlikesine Karşı Uyardı!

Son dönemde Türkiye’de görülen dantel böcekleri 3 kente yayıldı. Kırklareli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yeliz Mercan, dantel böcekleri hakkında önemli bilgiler vererek böceklerin anavatanının Kuzey Amerika olduğunu belirtti. 

‘5 MİLİMETREDEN DAHA KISA’

Doç. Dr. Yeliz Mercan, dantel böceklerinin Amerikan Tahtakurusu olarak tanındığını ve dantel böceğinin 5 milimetreden daha kısa olduğunu söyledi. Mercan,’ Amerikan tahta kurusu olarak biliniyor. Yetişkin bir dantel böceği 5 milimetreden daha kısa’ açıklamasında bulundu. 

‘BİTKİLERİN FOTOSENTEZİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR’ 

Mercan, Son dönemde sık rastlana dantel böceklerinin yaprakların hücre içi sıvısını emerek beslendiklerini ve bitkilerin fotosentezini olumsuz etkilediklerini söyledi. Mercan,

‘Yaşam döngüsü 7-9 hafta sürer ve türüne göre kışı ergin ya da yumurta evresinde geçirebilir. Yumurtalarını yaprakların alt yüzeylerine bırakarak veya ağaçların gevşek kabuklarının altında ergin olarak kışlayabilir. Uzun süreli yüksek dantel böceği popülasyonları, yaprakların erken düşmesine, bitki büyüme hızında azalmaya veya meyve veriminde düşüşe neden olarak bitkilere zarar verebilir.’ İfadelerini kullandı.

‘İLK KEZ 2003 YILINDA GÖRÜLDÜ’

Mercan, dantel böceklerinin Avrupa ülkelerinde de yayıldığını ve bu böceklerin Türkiye'de ilk kez 2003 yılında Bolu'da ortaya çıktığının altını çizdi.  

‘MEŞE AĞAÇLARINA ZARAR VERİYOR’

Doç. Dr. Yeliz Mercan dantel böceğinin ağaç türleri arasında en çok meşe ağaçlarına zarar verdiğini söyledi. Mercan konuşmasına şöyle devam etti; ‘2020 yılında Istranca Dağları'nda özellikle meşe ağaçlarını tehdit eden dantel böcekleri iyi uçucu olmamaları nedeniyle diğer bölgelere rüzgar veya antropojenik yollarla yayıldılar. Aynı yıl Edirne'de bölgesel olarak gözlenen dantel böcekleri, 2021 yazında Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'ni istila etmişlerdir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü raporlarında 2021 yılı kış mevsimi, son 50 yılın en sıcak üçüncü mevsimi olarak kayıtlara geçmiş, Marmara Bölgesi'nde 2021 yılı temmuz ayı, uzun yıllar sıcaklık ortalaması 2 derece daha yüksek rapor edilmiştir. İklim değişikliği ve küresel ısınmanın sonucu olarak karşımıza çıkan yüksek sıcaklık ortalamaları ve yetersiz yağış nedeniyle gözlenen kuraklıklar bu böceklerin istilasını da artırmaktadır.’

‘ISIRMA ve TAHRİŞ YAPIYOR’

Mercan, dantel böceğinin insanlar üzerindeki etkisine de değinerek böceklerin insanlar üzerinde sistemik sağlık etkisi fazla olmadığını ve insanlarda ısırma ve deride temas bölgesinde tahriş veya kaşıntıların oluşturduğunu söyledi. 

‘HALKIMIZ RAHAT OLSUN’

Dantel böceği ile mücadele çalışmaları, Edirne ve Tekirdağ'da da devam ediyor. Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu ise dantel böceklerinin şehri adeta istila ettiğini söyledi. Belediye olarak böceklere karşı ilaçlama çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini vurugulayan Kesimoğlu, şöyle açıklama yaptı; ‘Bu mücadelemizi sürdürürken hem profesyonel destek alıyoruz hem de en doğru bilgiden yararlanmaya çalışıyoruz. Halkımız rahat olsun, zor bir mücadele, rahatsızlıklarını biliyorum, bizim evimizde de var. Bu biraz da bizi aşan bir konu. Titizlikle üzerinde duruyoruz. Geçen yıllarda da ilimiz sığırcık istilasına uğramıştı. Burada da doğanın dengesini koruyarak ilaçlama çalışmalarımızı yapıyoruz. İnsan yoğunluğu olmadığı 05.00 saatlerinde ilaçlamaya başlıyoruz. İlacın dengesini ve dozunu tutturmamız lazım ki bir yeri kurtarırken diğer yeri bozmayalım. Bu böcekle mücadelenin kesin çözümünün ormanların ilaçlanmasından geçtiğine inanıyorum.’ 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal