Uzman Klinik Psikolog Feyza Şenbabaoğlu Kadına Şiddet Üzerine Konuştu

Türkiye’nin kanayan yaralarından biri olan ‘Kadına Şiddet’ sorunu her geçen gün artıyor. Hatta topluma mal olmuş isimler bile kadına şiddet uyguluyor. Topluma örnek olması gereken kişiler neden bu tip davranışlara yöneliyor? Bu soruları Uzman Klinik Psikolog Feyza Şenbabaoğlu’na sorduk.

10.07.2020-14:58 - (Son Güncelleme: 11.07.2020-16:10) Uzman Klinik Psikolog Feyza Şenbabaoğlu Kadına Şiddet Üzerine Konuştu

Haber365 Özel | Derya Erhan

Kadına şiddet bir türlü toplumlardan yok olmuyor. İzlemekten keyif aldığımız sanatçılar bile bu davranışları sergiliyor. Ünlüleri şiddete yönelten işte o sebepleri Klinik Psikolog Feyza Şenbabaoğlu açıkladı. 

Kadına şiddeti toplumumuzda görmekteyiz. Ancak bunu ünlülerden görünce daha çok şaşırıyoruz? Topluma örnek olması gereken kişiler neden sizce kadına şiddete yöneliyor?

Kadına şiddet, ünlü ya da normal insan ayrımı yapmıyor. Bunun birçok sebebi olabilir. Doğup büyüdüğü ortam, yaş faktörü, geçmişinde yaşadığı travmalar bunu tetikliyor olabilir.

Şu aralar gündemde olan oyuncu Ozan Güven’in sevgilisi Deniz Bulutsuz’a uyguladığı şiddet sorunu da bu söylediğiniz sebeplerden kaynaklanıyor olabilir mi?

Olabilir, eğer insanın kişilik örüntülerinde bir sorun varsa bu tip davranışlara yöneliyor. Ben Ozan Güven’i daha önceden de takip ediyordum. Gazetecilere uyguladığı şiddet bile bu konunun bir uzantısı bence. Ozan Güven ya da şiddet uygulayan diğer ünlü simalar bu konuda terapi almalı.

Ünlü isimlerin şiddet uygulamasına neden bu kadar toplumca şaşırıyoruz sizce? Neden ünlülerin şiddet uygulamayacağını düşünüyoruz?

Kadına şiddet sorunu eğitimli, eğitimsiz, ünlü ya da ünsüz fark etmeden uygulanıyor. Hatta benim tanıdığım bir üniversite profesörü bile karısına şiddet uyguladı. Ama evet ünlü olması sanki şiddet uygulamıyor ya da uygulamayacakmış gibi bir düşünce veriyor insana. Oysaki öyle bir şey yok. Kişinin yaşadığı bazı travmalar ünlülük faktörünü dinlemiyor.

Son olarak bu konunun ülkemizde en aza indirilmesi için sizce neler yapılmalı?

Bu konunun en aza indirilmesi ya da ortadan kalkması mümkün. Bunun içinde ilk önce eğitim sisteminde bir değişiklik yapılmalı. Bence ülke olarak bu konuda sıkıntılı bir durumdayız. Anaokulundan itibaren şiddet konusunda çocuklarımızı bilinçlendiren derslerin konulup işlenmesi gerekiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal