Uzman isimlerden vatandaşlara uyarı: Sıcak hava besin zehirlenmesini arttırıyor, bu hataları yapmayın

Aşırı sıcakların yurt genelinde etkili olması ile beraber hastanelere gelen zehirlenme vakaları arttı. Uzman isim sıcak havaların besin zehirlenmesine neden olduğunu belirterek, vatandaşlara önerilerde bulundu. İşte detaylar…

04.08.2023-12:57 - (Son Güncelleme: 04.08.2023-13:04) Uzman isimlerden vatandaşlara uyarı: Sıcak hava besin zehirlenmesini arttırıyor, bu hataları yapmayın

AA’da yer alan habere göre; Hava sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkması ile besin zehirlenmesi vakalarında da artış yaşandığı belirtildi. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Gülhan Kurtoğlu Çelik, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte en sık görülen sağlık sorunlarından birinin besin zehirlenmesi olduğunu belirterek vatandaşları uyardı.

Sıcak havalar besin zehirlenmesini artırıyor

Doktor Çelik, gıdanın tadının, şeklinin, kokusunun değişmesinin bozulma olduğunu gösterdiğine dikkat çekerek, "Bozulma gerçekleşen gıdayı tüketen kişide yaklaşık bir iki saat sonra bulantı, kusma olabilir ve bu durum ishalle devam edebilir. Bu belirtiler incelendiğinde, açıkta kalan, son kullanma tarihi geçen bir yiyeceğin tüketildiğine ulaşılıyor. O zaman besin zehirlenmesi açısından sorguluyoruz." dedi.

Çelik, "Besin zehirlenmeleri, çoğunlukla çok ciddi bir tedavi gerektirmez. Vücut, bu gıdayı vücuttan uzaklaştırmak istediğinden mideden kusma ile atmak ister. İyileşme süreci, kişinin aldığı toksin miktarına, yaşına, ek hastalık varlığına, bağışıklık sistemine bağlı olarak değişmektedir. Yetişkin ve bir hastalığı olmayan kişiler, bu durumu bulantı, kusma ile geçirebilir. Bu dönemde, sıvı alımını artırır, midesini yormayacak yiyecekler tüketir, alkol almaz, baharatlı ve yağlı gıdalar yemez, nikotin kullanmazsa kısa sürede toparlayabilir. Bu süreçte muz, yoğurt, pilav yenilerek mide yatıştırılabilir."

Besin zehirlenmesi belirtileri

"Dirençli ve tekrarlayan kusma, ishalin sürmesi halinde acile başvurulmalı"

Bebeklerde, yaşlılarda, kronik karaciğer hastalarında, bağışıklık sistemi sorunu bulunanlarda, diyabetlilerde, kemoterapi ve radyoterapi alanlarda besin zehirlenmesinin daha ağır geçebildiğini ifade eden Çelik, "Risk grubundaki hastalar, bu dönemde vücutlarının daha fazla sıvı kaybedebildiğinden, daha fazla sıvı takviyesine ihtiyaçları olabilir. Bu kişilerin biraz daha destek alması gerekebilir. Şikayetlerin birkaç gün içinde geçmemesi, dirençli ve tekrarlayan kusma, ishalin sürmesi ve kanlı olması halinde mutlaka acile başvurulmalı." dedi.

Sıvı tüketiminin besin zehirlenmelerinde oldukça önemli olduğunu belirten Çelik, "Bu durumda, gün içinde alınması gereken sıvının üstüne daha da fazla sıvı alınma ihtiyacı oluyor. Bu kişilerde, susuzluk hissi, baş dönmesi daha kendini kötü hissetme, göz kararması söz konusu olabiliyor." bilgisini verdi.

"Derin dondurucudan çıkartılan yiyecekler, buzdolabında bekletilerek çözdürülmeli"

Bozulmanın olmaması için yiyeceklerin pişirildikten sonra uzun süre oda sıcaklığında bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Çelik, "Özellikle derin dondurucudan çıkartılan yiyeceklerin, buzdolabında bekletilerek çözülmesi sağlanmalı, kesinlikle dışarıda bekletilerek çözdürülmemeli." diyerek vatandaşları uyardı.

Çelik; "Yapılan en büyük hatalardan biri bu. Yiyeceğin tüketilecek kadarı ısıtılmalı. Tüm tencereyi ısıtıp, bir kepçe kullanıp tekrar kaldırmak, ertesi gün tekrar kullanmak uygun bir yöntem değil. Yiyecekler oda sıcaklığında bekletilmemeli, buna yaz aylarında daha çok dikkat edilmeli. Özellikle süt ve süt ürünleri ve pişmiş gıdaların oda sıcaklığında kalması, bakterilerin üremesine neden oluyor. Bu nedenle yiyecekler mutlaka buzdolabında tutulmalı."

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal