Uzman isimden panik yaratan uyarı! 'Van'da 4-5 şiddetinde depremler olmaya devam edecek'

Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Toker, bölgede küçük orta ve ölçekli deprem fırtınalarının olmaya devam edeceğini belirtti. İşte haberin detayları...

14.06.2022-12:42 - (Son Güncelleme: 14.06.2022-14:05)

Merkez üssü Van'ın Tuşba ilçesinde olan 5.1 şiddetinde meydana gelen deprem, geçtiğimiz Pazar günü saat 21.35 sularında vatandaşı adeta sokağa döktü. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı'nın merkez üssünü Van'ın Tuşba ilçesine bağlı olan Bağdaşan Mahallesi olarak açıkladığı deprem bölgesinde yer alan evlerde küçük çaplı hasarlar meydana geldi. Depremin sonrasında da çok sayıda artçılar olmaya devam etti. 

''Bulunduğumuz yerlerin eski göl tabanı olmasından dolayı fazla sallanıyoruz'' 

Bölgede yaşanan depremlere yönelik çalışma yürüten Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Toker, deprem ardından bölgede hareketliliğin sürmeye devam ettiğini aktardı. Bölgenin Doğu Anadolu'nun en hareketli bölgesi olduğunu dile getiren Toker, bu bölgenin eski bir göl tabanı olmasından dolayı küçük ve orta büyüklükteki depremlerde sarsıntının yoğun bir şekilde hissedildiğini bildirdi. Doç. Dr. Toker, “Çarpanak Yarımadası ve Mollakasım bölgesinde büyüklüğü 3.5 ila 4 arasında değişen küçük ölçekli deprem fırtınaları var. Erçek Gölü'nün batı kıyılarında yine yoğun bir deprem aktivitesi görüyoruz. Erçek Gölü'nün kuzeyine doğru Erciş açıklarında ve Yeşilsu mevkiinde büyüklüğü 5'e kadar yükselen depremler görmeye başladık. Burası Doğu Anadolu deprem bölgesinin en yoğun olduğu yerdir. Özelikle düşük ölçekli deprem fırtınalarıyla deprem kümelenmeleri oluşturuyor. Fakat iki gün önce meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem, yer kabuğunun çok sığ derinliklerinde meydana geldi. Bu büyüklükteki deprem çok sığ derinlikte meydana geldiği için ve bulunduğumuz yerlerin de eski göl tabanı olması nedeniyle daha fazla sallanmamıza yol açtı” şeklinde değerlendirmede bulundu. 


Depremler tekrar olmaya devam edecek 

Erçek Gölü ile Van Gölü'nün kuzey bölgesinde yer alan yer kabuğu parçasının en altında tetiklenmiş bir bölgenin olduğunun altını çizen Toker konuya yönelik, “Bu tetiklenmiş bölge, belli büyüklükteki (5 ve civarı) depremlerin tetiklenmesini sağlıyor. Dolayısıyla Van Gölü'nün kuzeyi ile Erçek Gölü'nün arasında kalan bölgede önümüzdeki süreçte 5 büyüklüğündeki depremler tekrar olmaya devam edecektir. Çünkü bu bölgenin en altı tetiklenmiş bir kabuktur. Bu tetiklenmiş kabuk da sürekli üst kabuğu kırmaya çalışıyor. Bunun nedeni ise Van Gölü Havzası'nın kuzeybatıya doğru dönme hareketidir (rotasyon)” diye söyledi. 


''5-4 civarındaki orta büyüklükteki depremler olmaya devam edecek'' 

Bölgede küçük deprem fırtınalarının sürmeye devam edeceği tahminini yapan Toker, sözlerini ise şu şekilde sürdürdü: “Fakat biz yakın vadede Doğu Anadolu bölgesinde yıkıcı bir deprem olan 6 ve daha büyük bir deprem beklemiyoruz. Ancak 5 ve 4 civarındaki orta büyüklükteki depremler, aynı şekilde olmaya devam edecektir. Çünkü Doğu Anadolu'nun sismik olarak en hareketli bölgesinde yaşıyoruz. Bu bölge ise eski bir göl tabanıdır. Bu ikisi bir araya geldiğinde sarsıntılar ve korkular oluşacaktır.” diye aktardı.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal